ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Και ο ESM στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία συνεδρίασε για να διερευνήσει νέους τρόπους στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης από τις οικονομικές συνέπειες που προκαλούν η διασπορά του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ανθρώπινη τραγωδία, ενώ τόνισε πως οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο στήριξης των οικονομιών θα λάβουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ευρωζώνης κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί υπολογίζονται σε περίπου 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup εξετάζονται όλες οι δυνατότητες στήριξης της οικονομίας. Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και χρειάζεται συζήτηση καθώς η κρίση σήμερα δεν σχετίζεται με αυτές που προηγήθηκαν.

Ανακοίνωσε ότι ο ESM θα είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια σε κάθε κράτος μέλος που θα το ζητήσει με δύναμη πυρός που θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι το Ecofin που συνεδρίασε την Τρίτη αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Προληπτικές πιστωτικές γραμμές για όσους το αιτηθούν
Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή κρίση, που δεν έχουμε ξαναδεί από την «γρίπη της Ισπανίας» πριν από ένα αιώνα. Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι το Ταμείο έχει δυνατότητα να ρίξει στη μάχη 410 δισ. ευρώ αν οι χώρες τα χρειαστούν. Στα υφιστάμενα εργαλεία η πλέον χρήσιμη είναι η προληπτική γραμμή (PCCL) που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες-μέλη. Είναι θέμα των επιμέρους κρατών αν θα τη δεχτούν. Αν το αιτηθούν οι χώρες θα μπορούν να λάβουν 2% του ΑΕΠ τους. Σε περίπτωση που γίνει αίτηση τα χρήματα θα δοθούν σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι έγιναν βήματα για πρώτη φορά, όπως η απόφαση να ενεργοποιηθεί η «ρήτρα εξαίρεσης» του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Σήμερα συζητήσαμε μια ειδική παρέμβαση του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν τα ευρωομόλογα είναι στο τραπέζι ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Η αντίδραση που έχουμε είναι σημαντική αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις επιμέρους επιλογές, αρκέστηκε να απαντήσει. «Είναι ένα από τα εργαλεία», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι αλλά σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση. Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δάνεια του ESM έχουν εγγύηση όλων των κρατών μελών.