ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαινόμενο ντόμινο στην αγορά μετά το Ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών – Ποιοί άλλοι κλάδοι επηρεάζονται

ËÉÌÁÍÉ ÐÅÉÑÁÉÁ ÊÏÍÔÅÉÍÅÑÓ

 

Αλυσιδωτές συνέπειες στην εγχώρια αγορά προκαλεί το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς για σειρά αγροτικών προϊόντων, που περιλαμβάνουν πέρα από τους χιλιάδες τόνους αδιάθετων οπωροκηπευτικών και φρούτων και το ενδεχόμενο κραχ στις τιμές παραγωγών, αλλά και τεράστια πλήγματα στους κλάδους μεταποίησης, εμπορίας, μεταφορών.

Αρχής γενομένης από τον πρωτογενή τομέα, ήδη σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 25.000 παραγωγοί ροδάκινων, νεκταρινιών, ακτινιδίων και σταφυλιών που αναζητούν τρόπο να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να διασώσουν το εισόδημά τους.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τα οπωροκηπευτικά και φρούτα να καταγράφουν απώλεια 200 εκατ. ευρώ από τη ρωσική εξέλιξη, καθώς χιλιάδες τόνοι θα μείνουν αδιάθετοι εξαιτίας της υπερπροσφοράς στην Ευρώπη, αλλά και της υποτονικής πορείας της εγχώριας κατανάλωσης.

Επί της ουσίας η εξέλιξη στη Μόσχα αφήνει στον αέρα 600.000 τόνους οπωροκηπευτικών, γιατί ο αποκλεισμός από τη Ρωσία των περίπου 140-150 χιλ. τόνων που εξάγει εκεί η χώρα ετησίως, σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλάζει άρδην τις εμπορικές ισορροπίες εντός και εκτός συνόρων.

Το πάγωμα στην υλοποίηση των συμβολαίων για εξαγωγές προς τη Ρωσία σηματοδοτεί τον αποκλεισμό της εν λόγω αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα για τουλάχιστον μια πενταετία, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

«Χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία ώστε τα ελληνικά ροδάκινα να αποκτήσουν τα μερίδια που κατέχουν στη ρωσική αγορά.

Πλέον η αντικατάστασή τους από άλλες χώρες δύσκολα ανακτάται» τονίζουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι «η επαναδιείσδυση στη Ρωσία θα χρειαστεί τουλάχιστον 4 – 5 χρόνια για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και πάλι το στοίχημα θα είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί».

ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ