ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ – Τα νέα μέτρα που απαιτεί

Ακριβά θα στοιχίσει στην κυβέρνηση το «εισιτήριο» επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτή θα ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου.
 

 

Μετά τα όσα διημείφθησαν στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων θεωρείται δύσκολο -αν όχι αδύνατον- να μπορέσει η κυβέρνηση να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τα οποία πιέζουν οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τους πιστωτές, αυτά φθάνουν τα 1,8-2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016-2017 και δυστυχώς για τους φορολογούμενους και τα νοικοκυριά δεν περιλαμβάνονται στο «συμβόλαιο» του περασμένου καλοκαιριού που ψήφισε η ελληνική Βουλή, αλλά είναι συμπληρωματικά.

Αν αθροιστούν και οι εκκρεμείς αυτές μνημονιακές δεσμεύσεις (1,305 δισ. ευρώ για το 2017 και 435 εκατ. ευρώ για το 2018), τότε ο «λογαριασμός» με τα νέα βάρη πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των 5,7 δισ. ευρώ που κομίζει ο φετινός προϋπολογισμός.

Επίσης, οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει επίσης να συμφωνηθούν από τώρα, ώστε να ενσωματωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) που θα καταρτίσει η ελληνική πλευρά και θα έχει ορίζοντα ώς το 2020.

Το ΔΝΤ που κρατάει το «μαχαίρι και το πεπόνι» αυτής της διαπραγμάτευσης θεωρεί αναγκαία αυτά τα μέτρα, αφενός γιατί με αυτά καλύπτεται το δημοσιονομικό «κενό» και διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, αφετέρου δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στη διαπραγμάτευση – τελικός σταθμός της οποίας είναι οι αποφάσεις για το χρέος.