ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρούρηση από ένοπλους αστυνομικούς ζητούν οι εισαγγελείς των υποθέσεων Folli Follie

Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των μέτρων προστασίας των οικονομικών εισαγγελέων, λόγω των ευαίσθητων υποθέσεων που χειρίζονται εσχάτως, υπογραμμίζουν με επίσημο έγγραφό τους οι δικαστικές αρχές, λίγες μόλις ημέρες μετά την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του αντιεισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου. Πιο συγκεκριμένα με το από 16 Νοεμβρίου 2018 έγγραφο ζητείται να ενισχυθεί με ένοπλους αστυνομικούς η φρούρηση του κτιρίου όπου στεγάζεται τόσο το Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, όσο και το ΣΔΟΕ (στην Πειραιώς 207 και Αλκίφρονος 92).

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «οι υπηρεσίες αυτές χειρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές υποθέσεις, με αντικείμενο τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων. Ως εκ τούτου, οι ως άνω κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν πιθανό στόχο εγκληματικών ενεργειών». Το εν λόγω έγγραφο έφερε στη φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, του οποίου προΐσταται η εισαγγελέας Εφετών Μαριάννα Ψαρουδάκη, έχουν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ περισσότερες από 1.100 υποθέσεις (επιχειρηματικά σκάνδαλα, υποθέσεις φοροδιαφυγής κ.α.). Ανάμεσά τους, η υπόθεση Folli Follie, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σκάνδαλα -αν όχι το μεγαλύτερο- των τελευταίων ετών, και αυτή των αγορών ακινήτων μέσω των λεγόμενων κινεζικών POS της Εθνικής, με πρωταγωνιστή τον τέως αντιπρόεδρο της Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελών βρίσκονται επίσης δεκάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που την τελευταία επταετία έλαβαν δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ και τα οποία μετέτρεψαν, εν μέρει ή στο σύνολό τους, σε εμβάσματα προς το εξωτερικό. Είτε έχουν γίνει αποδέκτες συγκεκριμένων απειλών είτε όχι, το γεγονός ότι η έκκληση αυτή για αυξημένα μέτρα ασφαλείας διατυπώνεται εγγράφως, δείχνει τον βαθμό της ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους των εισαγγελικών λειτουργών και τις πιέσεις που δέχονται κατά τη διερεύνηση γνωστών και μη υποθέσων. 

 
Protagon.gr