ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Handelsblatt «φοβάται» τραπεζική κρίση στην Ελλάδα

Στην ανησυχία των επενδυτών για τις τράπεζες στη νότια Ευρώπη, καθώς φοβούνται νέα κρίση μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Ελλάδα και Ιταλία, αναφέρεται η Handelsblatt.

 

«Ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με δύο τοπικά ζητήματα, αλλά οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα κορυφαίος τραπεζίτης της Φρανκφούρτης.

 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις απώλειες 37 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από τα μέσα Μαΐου για όσους επένδυσαν σε μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Ακόμη πιο τρομακτικά ήταν τα δεδομένα από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει, κάνοντας αναφορά στην υποχώρηση κατά 9% του τραπεζικού δείκτη την Τετάρτη.

 

«Η απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των “κόκκινων” δανείων και στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

 

«Μαζί, αυτά τροφοδοτούν τον φόβο μίας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη», σημειώνει.

 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι σε τέτοιο κίνδυνο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα- ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ- πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», επισημαίνει η Handelsblatt.