ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο Στουρνάρας προειδοποιεί πως η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει την κρίση

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αποτελεί απλή και συστημική λύση, υποστήριξε ο Διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο τόνισε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, υπάρχει μία σειρά δεικτών του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα που δίνουν μια μικτή εικόνα.

«Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των χορηγήσεων προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα παραμένει σε αρνητικό επίπεδο και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μεταβλητότητα και ενισχύθηκαν περαιτέρω, εν τω μέσω ευρύτερων επενδυτικών ανησυχιών που σχετίζονται με τους πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και ανησυχιών αναφορικά με πιθανή αντιστροφή των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος.

«Επομένως, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπερβολικά υψηλά κόστη δανεισμού, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.