ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι Βρυξέλλες εκνευρίστηκαν με τις προειδοποιήσεις Ρέγκλινγκ

Η επιλογή του επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ να αναφερθεί στις κυβερνητικές παροχές και στην υποψία ότι μπορεί να εκτροχιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους φαίνεται πως προκάλεσε εκνευρισμό σε Κομισιόν και Eurogroup.

Όπως σημειώνει το euro2day.gr είχαν αποφασίσει να μη μιλήσουν για την Ελλάδα, για δύο κυρίως λόγους:

  • Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη προκαταρκτική έκθεση για τις επιπτώσεις των μέτρων από την καθ’ ύλην αρμόδια, την Κομισιόν. Όπως είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί, τα μέτρα εξετάζονται.
  • Υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι αυξήθηκε ραγδαία η πόλωση στην Ελλάδα και εάν αυτό συνεχίσει για πολλούς μήνες, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην προσπάθεια μόνιμης επιστροφής στις αγορές.

Διασταυρωμένες πηγές ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η Ελλάδα είναι παράπλευρη «ζημιά» στην κόντρα του ESM και της Κομισιόν για τις αυξημένες αρμοδιότητες και το ποιος θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς. Αυτό προσπάθησε να κάνει ο Ρέγκλινγκ με το να αψηφήσει τη συμφωνία ότι καλό θα ήταν να μη γίνουν δηλώσεις για την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα.

Στη μάχη εξουσίας προς το παρόν κερδίζει η Κομισιόν. Όμως και ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ προσπαθεί να δείξει ένα πιο σκληρό τεχνοκρατικό προφίλ, καθώς και η δική του θέση «παίζεται» παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο.

Χθες ο Ρέγκλινγκ έσπευσε να διορθώσει τις αρχικές του δηλώσεις, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία, έχουμε μια προκαταρκτική εκτίμηση για τα μέτρα, όχι την τελική».

«Η χώρα διατηρεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας (του ESM), αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επ’ αυτού και θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβήτησαν τον στόχο για φέτος. Ξέρετε ότι για το 2020 προτείνουν μια χρήση του «μαξιλαριού» για να μειωθεί ο στόχος, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020», συμπλήρωσε.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι την ώρα που ο κ. Ρέγκλινγκ πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσει νέο κύκλο δημοσιευμάτων και πόλωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σωστές. Στήριξη ήρθε απρόσμενα και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σουλτς, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι success story