ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

16848516

 

Να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου για την Κίνα στην Ευρώπη επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση από τις διμερείς σχέσεις με την Κίνα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Απ’ την πλευρά του ο κ. Λι προανήγγειλε ότι η Κίνα θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ένας ενεργειακός κόμβος με ευρύτερη περιφερειακή αξία.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η χώρα μας μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών.

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά και στην επένδυση της Cosco, επισημαίνοντας πως «εκεί υπάρχουν ακόμη πολλά που συζητούνται και προωθούνται». Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να επισκεφθούν αύριο τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της ενδυνάμωσης της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηρόδρομο θα συμβάλλει ώστε να εξελιχθεί το λιμάνι σε έναν μεγάλο διαμετακομιστικό κόμβο. Στη κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες συνδυασμένων μεταφορών με μεγάλες εταιρείες και έπεται συνέχεια σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.

Διμερείς σχέσεις

Ανέφερε μάλιστα ήδη γίνεται συζήτηση για νέες και πολύ μεγαλύτερες συμφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ενίσχυση των εμπορικών δεσμών των δυο πλευρών, τουριστική ενδυνάμωση.  Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι φέτος «προσδοκούμε 20 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα ένα καινούριο ρεκόρ, 2 τουρίστες για κάθε Έλληνα.

Πολύτιμο κεφάλαιο για τις διμερείς σχέσεις αποτελεί και η πολιτιστική συνεργασία. «Η υπογραφή για αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει ουσιαστικά στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης θα προωθήσει τη γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού της μιας χώρας για την άλλη» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι δύο πλευρές προωθούν στενότερες σχέσεις και στον τομέα του πολιτισμού σε αυτό το πλαίσιο από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2015-16, αναμένεται  η ένταξη των κινεζικών σπουδών στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήδη, στα μεγαλύτερα κινεζικά πανεπιστήμια διδάσκεται η αρχαία ελληνική ιστορία «με μεγάλη επιτυχία» όπως σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ