ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΟΠΥ συνδιοργανώτρια στο 1ο Ελληνικό Επιστημονικό Συνέδριο Υδατοκαλλιεργειών

«Σήμερα ο κλάδος μας και η επιστημονική κοινότητα έχουν να αντιμετωπίσουν 2 προκλήσεις. Η σοβαρότερη πρόκληση είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ιχθυοκαλλιέργεια. Θέλουμε μια άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας για ερευνητικά προγράμματα που θα έχουν άμεση εφαρμογή στην παραγωγική διαδικασία. Από την άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις φερόμενες ως ομάδες των πολιτών, που παραπληροφορούν συστηματικά τις τοπικές κοινωνίες, την κοινή γνώμη, όπως και τα κυβερνητικά στελέχη…». Αυτό ήταν ένα ανάμεσα στα πολλά και καυστικά μηνύματα του χαιρετισμού του κυρίου Απόστολου Τουραλιά, Προέδρου της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), στην έναρξη των εργασιών του 1ου Ελληνικού Επιστημονικού Συνεδρίου Υδατοκαλλιεργειών (ΕλΕΣΥ) που υλοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στην Αθήνα, Παρασκευή 16 με Κυριακή 18 Μαΐου, με στόχο να προάγει την Επιστήμη, την Έρευνα και την Καινοτομία στις Υδατοκαλλιέργειες.

Διοργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ), ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών  (ΕΛΚΕΘΕ)και έγινε με τη στήριξη εταιρειών του κλάδου,την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξηςκαι όλα τα Ακαδημαϊκά  και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδατοκαλλιέργειών.

Lara Barazi, Άλκηστις Παρπούρα, Νίκος Παπαϊωάννου, Απόστολος Τουραλιάς, Χρήστος Κέλλας

Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του και εκτενή χαιρετισμός ο κύριος Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Χρήστος Κέλλας, Απόστολος Τουραλιάς

«…Κάθε είδος γνώσης ή τρόπου σκέψης ή επιστήμης ή  έρευνας  οδηγούν στην τεκμηρίωση, τη βελτίωση και την ανάπτυξη του κλάδου. Αυτό περιμένουμε να συμβεί αυτές τις τρεις μέρες στο 1ο ΕΛΕΣΥ.», επισήμανε ο κύριος Τουραλιάς. Η συμμετοχή της ΕΛΟΠΥήταν ιδιαιτέρως στοχευμένη και σημαντική, καθώς από το 2020 έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), βασικό διακύβευμα του οποίου ήταν η υλοποίηση του Συνεδρίου, και από το 2016 που ιδρύθηκε και διαχρονικά η ΕΛΟΠΥ έχει αναπτύξει μια στενή σχέση συνεργασίας με την Ελληνική Πανεπιστημιακή και Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Μαζί, εκπονούνται καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγοί Καλών Πρακτικών για τη βέλτιστη λειτουργία των επιχειρήσεων των 21 Μελών της ΕΛΟΠΥ. Είναι ισχυρή η πεποίθηση της ΕΛΟΠΥ ότι η επιστήμη συνεισφέρει σημαντικά και στην αναβάθμιση των πρακτικών της ιχθυοκαλλιέργειας και στην αποδοχή των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από την κοινωνία.

«Ως μέλη της ΕΛΟΠΥ είμαστε περήφανοι για αυτό που κάνουμε γιατί παράγουμε πλούτο για τη χώρα, γιατί παράγουμε ένα προϊόν υψηλής διατροφικές αξίας, γιατί με πολύ κόπο καταστήσαμε τη χώρα μας να έχει μια επισιτιστική επάρκεια στη ζωική πρωτεΐνη», δήλωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ.

Στην τελετή λήξης του ΕλΕΣΥ, απένειμε βραβεία σε επιλεγμένες εργασίες φοιτητών και ερευνητών  και φυσικά  στα δύο γεύματα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες γεύτηκαν τα φρέσκα και γευστικά ελληνικά ψάρια εκτροφής Fish from Greece των Μελών της ΕΛΟΠΥ.

Κ.-Μυλωνάς – ΙΘΑΒΒΥΚ, Χ. Κέλλας – Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, Α.Τουραλιάς-Πρόεδρος ΕΛΟΠΥ