ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορίες ελληνικής τρέλας: «Παγώνουν» οι επιστροφές φόρου, εξαιτίας της παράτασης της καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, Ελευθεροτυπία, .το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας μια παλαιότερη εγκύκλιο, έδωσε άτυπα την εντολή για το “πάγωμα” της επιστροφής φόρου  σε χιλιάδες φορολογούμενους εξαιτίας της παράτασης της καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Με βάση την αιτιολογία ότι για να γίνει η επιστροφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι, κάτι που δεν είναι εφικτό εφόσον εκκρεμεί η πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου.

Επιπλέον, αν και ο φορολογούμενος δικαιούται να ζητήσει συμψηφισμό της οφειλής του με την οφειλή του Δημοσίου προς αυτόν, θα πρέπει ωστόσο να καλύψει τη συνολική οφειλή για τον ΕΝΦΙΑ.

Η λύση που δίνει η εφορία είναι ή ο φορολογούμενος να βρεί τα χρήματα και σε αυτά να προστεθεί η επιστροφή για να αποπληρώσει το συνολικό ποσό του φόρου, ή να περιμένει να αποπληρώσει με δόσεις τον ΕΝΦΙΑ και μετά να πάρει την επιστροφή. Δηλαδή, από το 2015 και μετά.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ πάντως δεν προβλέπεται καμία έκπτωση. Σύμφωνα με το Έθνος, η παράβλεψη αυτή οφείλεται στο εσπευσμένο της διαδικασίας αν και όπως σημειώνει εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει τέτοια πρόβλεψη με τροπολογία στο μέλλον.