ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» η ακρίβεια: Σε ποια είδη εκτοξεύτηκαν οι τιμές

Ολοένα και περισσότερο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με τις τιμές των προϊόντων στο καλάθι της νοικοκυράς να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Για τον λόγο αυτό, το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε σειρά μέτρων και για την αντιμέτωπιση της ακρίβειας. Αν και ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός και τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο αναπτυξιακό κύκλο που θα φέρει καλύτερες μέρες, ιδίως για τη νέα γενιά, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αύγουστος έκλεισε με πληθωρισμό 1,9% τιμή ρεκόρ από τον Απρίλιο του 2012.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, τον Αύγουστο του 2021 παρουσίασαν αύξηση:

-Φυσικό αέριο 91%
-Καύσιμα, λιπαντικά 17,4%
-Λαχανικά 21,5%
-Αρνί, κατσίκι 12,2%
-Ψάρια νωπά 8%
-Πουλερικά 4,5%

Ιδιαίτερα εμφανής στην τσέπη του καταναλωτή είναι και η αύξηση σε:

-Πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%
-Ελαιόλαδο 7,1%
-Φρούτα 4,2%
-Τυριά 3,4%

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στις υπηρεσίες. Ενδεικτικά οι τιμές στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 11% και στα αεροπορικά εισιτήρια 9% Από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια ενώ από τα σούπερ μάρκετ έχει ζητηθεί να απορροφηθούν όπου είναι δυνατόν οι αυξήσεις.

Τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Συνολικά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε μέτρα που αφορούν σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις και είναι τα εξής:

• Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους

• Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

• Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες

• Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%

• Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ

• Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

• 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)

• Προς τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.