ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Σοβαρά λάθη στην άσκηση φορολογικής πολιτικής

Ï ðñüåäñïò ôçò ÅèíéêÞò Óõíïìïóðïíäßáò Åëëçíéêïý Åìðïñßïõ  Âáóßëçò Êïñêßäçò ìéëÜ óôçí óõíÝíôåõîç ôýðïõ ôçò (ÅÓÅÅ), ÄåõôÝñá 10 ÌáÀïõ 2010.

 

Tα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο φοροτεχνικά, αλλά κυρίως σοβαρά λάθη άσκησης φορολογικής πολιτικής, υποστηρίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης.

«Tα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο φοροτεχνικά, αλλά κυρίως σοβαρά λάθη άσκησης φορολογικής πολιτικής. Οι άμεσες τροποποιήσεις του νέου «διπλού χαρατσιού», θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στη τωρινή ικανότητα του πολίτη να πληρώσει και λιγότερο στο τι κατάφερε να κατέχει» ανέφερε ο κ. Κορκίδης σχετικά με την αποσύνδεση του ΕΝΦΙΑ από την επιστροφή φόρου και την ενημερότητα.

Ο ίδιος σχολίασε:«Μέχρι τώρα έχουν «διαρρεύσει» από το ΥΠΟΙΚ διάφορα σενάρια σημαντικών ελαφρύνσεων για μια «λάϊτ» εκδοχή του ΕΝΦΙΑ, με νέες κατά παραγγελία αντικειμενικές αξίες, αλλά, αρχής γενομένης το 2015 και χωρίς καμία αναφορά βελτιωτικής παρέμβασης στον αυθαίρετο συμπληρωματικό φόρο. Το ερώτημα μας είναι τώρα τι γίνεται;…»

Ο κ. Κορκίδης υπενθυμίζει ότι, για τα δύσκολα προβλήματα και τη μεγάλη αναστάτωση που δημιούργησε ο ΕΝΦΙΑ, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στο οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει να μελετηθούν και να συμπεριληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής στις 26 Αυγούστου, πέρα από τις διορθώσεις εξόφθαλμων αδικιών και πριν τη νέα έκδοση των εκκαθαριστικών στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα εξής:

• άνοιγμα εφαρμογής για διόρθωση λαθών των ιδιοκτητών.

• επαναφορά αντικειμενικών αξιών στα περσινά επίπεδα.

• διόρθωση λαθών υπολογισμού σε οικισμούς και νησιωτικές περιοχές.

• εξορθολογισμός του βασικού/κύριου φόρου με την αξία του ακινήτου.

• αναδιάρθρωση φόρου για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη.

• μείωση του συμπληρωματικού φόρου τουλάχιστον κατά 50% και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ τον κύριο φόρο.

• αλλαγή προγραμματισμού και αύξηση των δόσεων από 5 τουλάχιστον σε 7 και ΕΛΣΤΑΤ επιτρεπούσης σε 8 δόσεις.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ