ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαία τα ελληνικά προϊόντα λέει η Zeitung

ΕΛΛΑς

«Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν ναι είναι κορυφαία και εξαγώγιμα όταν το κράτος δεν παρεμβαίνει τόσο πολύ», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας που ιδρύθηκε το 1983 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να αναπτύξουν μία τεχνολογία λέιζερ που απομακρύνει την αιθάλη και τη σκόνη από αρχαία αγάλματα χωρίς να φθείρει το υλικό τους. Τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία για τον καθαρισμό των Καρυάτιδων του Ερεχθείου. «Για αυτήν την εξέλιξη λάβαμε μία πολύ σημαντική διεθνή διάκριση» δήλωσε φανερά υπερήφανος ο πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει το ΙΤΕ «αχτίδα ελπίδας» για την ελληνική οικονομία καθώς, όπως επισημαίνει, τα έξι ερευνητικά ινστιτούτα που το αποτελούν «δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην κορυφή, εν μέρει μάλιστα στην παγκόσμια κορυφή, αν το κράτος δεν παρεμβαίνει υπερβολικά και αν στηρίζει την ερευνητική ώθηση και τη δημιουργικότητα αντί να τις καταπνίγει».

Όπως σχολιάζει ο γερμανός αρθογράφος, «σε κάθε περίπτωση το ΙΤΕ δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει περισσότερα από ελαιόλαδο και σταφίδες, δηλαδή εξαιρετικές ιδέες, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν χρήματα».