ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Σχοινάς: Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν θα συνοδεύονται από μνημονιακές δεσμεύσεις

Μέσα στον Ιούλιο θα επιτευχθεί η συμφωνία για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος ευρωπαϊκής επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από το βήμα του Regional Growth Conference 2020, στο οποίο το CNN Greece είναι μεταξύ των χορηγών.

Παράλληλα ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται προς το τέλος του έτους.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κατηγορηματικός πως δεν θα ισχύει μνημονιακή ρήτρα για τα ευρωπαϊκά κεφάλια, αλλά θα υπάρξει εποπτεία στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου ελέγχου.

Για την Αγία Σοφία επισήμανε πως  αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών και πολιτισμών και σφραγίζει το χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης που φωτίζει την ανθρωπότητα. Επίσης ανέφερε πως η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αγία Σοφία θα δοθεί όταν υποτάξει απόφαση του δικαστηρίου και της τουρκικής κυβέρνησης.

Για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Tουρκίας και το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Άγκυρας, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως πρέπει να γίνουν σαφείς οι κατευθύνσεις του αύριο, δηλαδή αν θα μπορέσει να υπάρξει συνεργασία σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η αντιτρομοκρατική πολιτική και οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τη Λιβύη σημείωσε πως ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο προσέθεσε πως φαίνεται ότι η κατάσταση εκτονώνεται και πως παγιώνεται μια εμφύλια σύγκρουση που σε βάθος χρόνου απειλεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.

πηγή: cnn.gr