ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαγειρεύονται ρυθμίσεις με πολλές δόσεις για χρέη στο δημόσιο

xrei

 

Όσες ρυθμίσεις κι αν έχουν γίνει, το πρόβλημα δεν λύνεται. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πνίγονται, την ίδια στιγμή που το δημόσιο δεν εισπράττει.

 

Βάσει αυτών των δεδομένων προωθείται νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις για τα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ελάχιστο όριο τις 48 δόσεις και ανώτατο τις 100, προκειμένου να μπορούν οι φορολογούμενοι να δείξουν συνέπεια για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.

 

Το αίτημα για τη νέα ενιαία ρύθμιση θα το θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην Τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το «Βήμα».

 

Επιχείρημά τους θα είναι ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το διογκούμενο πρόβλημα των χρεών και θα αποφευχθούν μαζικού τύπου κατασχέσεις περιουσιών.

 

Τα συνολικά χρέη στην Εφορία ανέρχονται σε 66,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα τελωνεία ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. Ευρώ. Αυτό, όμως, που είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα χρέη των πολιτών και επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις υποχρεώσεις.

Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση απέτυχε να λύσει το πρόβλημα. Οι δόσεις είναι λίγες και τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και τα τελωνεία κινείται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου «βομβαρδίζεται» καθημερινά με αιτήματα πολιτών για άμεση λήψη μέτρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είναι της άποψης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στον αριθμό των δόσεων μεταξύ οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων και Εφορίας. Ο κ. Μαυραγάνης έχει καταγράψει όλα τα «αγκάθια» της προηγούμενης ρύθμισης και την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα θα τους εκθέσει τους προβληματισμούς, τις προτάσεις αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με κυριότερο ότι κάθε μήνα τα χρέη αντί να μειώνονται αυξάνονται.