ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών αναπτύσσεται η Κίνα

Δυσοίωνες οι εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας, που το περασμένο έτος σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το ποσοστό των γεννήσεων έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα σκιαγραφούν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πεκίνο στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που αμβλύνει τις εντάσεις με το εξωτερικό μέσω της προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι το τρέχον έτος είναι κρίσιμο για τον στόχο που έχει θέσει το Πεκίνο να έχει διπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας μέσα στη δεκαετία και να μετατρέψει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο σε «χώρα μεσαίας ευημερίας».

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο πρέπει να διατηρήσει φέτος ανάπτυξη γύρω στο 6%, προκειμένου να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Στη διάρκεια του περασμένου έτους σημείωσε ανάπτυξη μόλις 6,1%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά σε γενικές γραμμές και τον στόχο του Πεκίνου. Τα επιμέρους στοιχεία προδίδουν, πάντως, ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις, καθώς παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση, αυξάνεται η ανεργία και παραπαίει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου η ανάπτυξη ήταν κατώτερη των προσδοκιών, αφού δεν υπερέβη το 6%. Οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης σημείωσαν πτώση 3,1% στη διάρκεια του περασμένου έτους, αντανακλώντας τις πιέσεις που έχει υποστεί η κινεζική οικονομία. Σύμφωνα, εξάλλου, με την κινεζική στατιστική υπηρεσία, η οικονομία «διατήρησε την κεκτημένη ταχύτητα» σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά εξακολουθεί να απειλείται από «διαρθρωτικούς και συστημικούς κινδύνους στο εσωτερικό της χώρας».

Σε ό,τι αφορά την προκαταρκτική συμφωνία που υπέγραψαν Ουάσιγκτον και Πεκίνο, έγινε σίγουρα δεκτή με αισιοδοξία από τις αγορές, αλλά και από μερίδα εμπειρογνωμόνων.