ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή η τελική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ – Σε ποιες περιοχές θα έχει μείωση αντικειμενικών έως και 50%

ΕΝΦΙΑ

 

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν και το 50% για πάνω από 500.000 ιδοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές, φέρνει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (πηγή: Εθνος)  που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με το όφελος για τους φορολογουμένους να υπολογίζεται συνολικά στα 167 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα οι δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 6, καθιερώνονται διαδικασίες-εξπρές (μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων και χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα) για τις εκπτώσεις και απαλλαγές ευπαθών ομάδων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπτώσεις 25%-30% στον φόρο για τις «ξενοίκιαστες» κατοικίες και καταστήματα.

Με τη νέα ρύθμιση η επανεκκαθάριση του φόρου θα είναι στοχευμένη και θα γίνει σε μία προς μία τις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού όπου είχαν καταλογισθεί εξωπραγματικοί φόροι, με βάση τις ευνοϊκότερες για τους ιδιοκτήτες τιμές, καθώς, ανάλογα με την περίπτωση, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα χρησιμοποιηθούν είτε οι αντικειμενικές τιμές του 2013 για τα οικόπεδα που προβλέπονταν στην απόφαση για τον ΦΑΠ είτε οι χαμηλότερες τιμές που ελήφθησαν υπόψη φέτος για τον προσδιορισμό του φόρου. Ετσι, όποιο από τα δύο συστήματα υπολογισμού του φόρου βγάζει για τους ιδιοκτήτες μικρότερο ποσό, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη από την υπηρεσία και θα αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό που θα αναρτηθεί στον προσωπικό λογαριασμό του υπόχρεου στο TAXISNEΤ.

Ο διπλός υπολογισμός του φόρου είναι απόρροια του γεγονότος ότι σε όλες σχεδόν τις περιοχές της επαρχίας οι αντικειμενικές τιμές του ΦΑΠ του 2013 είναι χαμηλότερες από εκείνες με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, ενώ σε άλλες περιοχές και κυρίως στην Αττική η φορολογητέα αξία των οικοπέδων είναι μικρότερη με βάση τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον ΦΑΠ, οπότε για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες η επανεκκαθάριση θα εκτοξεύσει στα ύψη το ποσό του φόρου.

Αν και είναι ακόμα νωρίς και δύσκολο να προσδιοριστούν η κλίμακα και η έκταση των ελαφρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών το όφελος για τους φορολογουμένους θα είναι σημαντικό και σε εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις το ποσό του φόρου θα μειωθεί ακόμα και κάτω από το μισό.

Στο οικονομικό επιτελείο χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για γενικευμένες και γενναίες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς, όπως λένε, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, αποκλείοντας επιπλέον διορθωτικές κινήσεις σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Εξαίρεση αποτελούν τα «ξενοίκιαστα» ακίνητα για τα οποία εξετάζεται φορο-έκπτωση της τάξης του 25%-30%, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού μετρηθεί το κόστος του μέτρου στα δημόσια έσοδα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση η βεβαίωση του φόρου δεν θα πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας των 3,2 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ βεβαιώθηκαν έσοδα 3,5-4,5 δισ. ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 167 εκατ. ευρώ για τις διορθώσεις και άλλα 200 εκατ. ευρώ για τις ειδικές απαλλαγές σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.