ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος: Θετικό μέτρο η παράταση πληρωμής των επιταγών

Στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, περιλαμβάνεται η παράταση για την πληρωμή επιταγών, κάτι που σχολιάζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ερωτηθείς λοιπόν, από δημοσιογράφο για τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για το ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, απάντησε πως το υπουργείο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα, είπε ότι «θα πρέπει να ισχύσει η παράταση των 75 ημερών για την πληρωμή τους. Γιατί η αγορά ακριβώς με αυτό τον τρόπο λειτουργεί και στις τράπεζες υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μεταχρονολογημένες επιταγές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για παράταση 75 ημερών για την πληρωμή επιταγών από τους εκδότες τους, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα, αναμφίβολα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλωστε αυτό επιτάσσει και η αρνητική συγκυρία στην αγορά, λόγω της κατάρρευσης πολλών επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού.

Και βέβαια ήταν και ένα από τα βασικά αιτήματα των Επιμελητηρίων.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να δοθεί μια ολοκληρωμένη λύση.

Και εστιάζω στις λεγόμενες μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες ενδεχομένως δεν θα λήξουν το προβλεπόμενο από τη νέα ρύθμιση διάστημα, δηλαδή από σήμερα έως την 31η Μαΐου. Και για τις επιταγές αυτές, που θα λήξουν σε μεταγενέστερο χρόνο, θα πρέπει να ισχύσει η παράταση των 75 ημερών για την πληρωμή τους.

Γιατί η αγορά ακριβώς με αυτό τον τρόπο λειτουργεί και στις τράπεζες υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μεταχρονολογημένες επιταγές. Θα πρέπει λοιπόν να προβλεφθούν τρόποι, ώστε οι τράπεζες που κατέχουν αυτές τις επιταγές – τις μεταχρονολογημένες – να συνεργαστούν για να έχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα η θετική κατά άλλα πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών».