ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μην φύγετε για διακοπές, έχετε να πληρώσετε 11 δισ. € φόρους…

Όπως είναι γνωστό οι Έλληνες είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής. Tις διακοπές μας τις σχεδιάζουμε την τελευταία στιγμή, τα λεφτά δεν φτάνουν είναι και η ανασφάλεια που μας δέρνει.

  • του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Φέτος τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Αν έχετε ήδη προγραμματίσει τις διακοπές σας καλό είναι να το ξανασκεφθείτε. Πάρτε πρώτα χαρτί και μολύβι και υπολογίστε τι φόρους, εισφορές και επιβαρύνσεις έχετε να πληρώσετε το επόμενο 6μηνο.

Πρώτα απ’ όλα στο τέλος του μήνα, πρέπει όλοι να πληρώσουμε την πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εισπράξει 1,1 δις Ευρώ, από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο διμηνιαίες δόσεις, συνολικού ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Νοεμβρίου 2018.

Ιούλιος είναι ο μήνας που οι εργαζόμενοι ονειρεύονται τις διακοπές τους. Για τα στελέχη διοίκησης, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους …λογιστές τους όμως ο Ιούλιος είναι ο κακός μήνας του έτους που πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Ακολουθούν άλλες 5 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018. 

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (EN.Φ.I.A.). 

Θα ακολουθήσουν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.

Αφού συμπληρώσετε αυτή τη λίστα, έχετε δικαίωμα να υπολογίσετε πόσα λεφτά σας μένουν για διακοπές… Η θάλασσα και οι ομορφιές της χώρας αποτελούν καθημερινότητα και μας ωθούν στην αναβλητικότητα. Η Εφορία όμως καραδοκεί….