ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Τα δύο λάθη που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σοβαρά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αναγνώρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι αυτά ήταν η αιτία για τις πολιτικές εντάσεις, που βιώνει σήμερα η κοινότητα.

«Οι πολιτικές εντάσεις, που περνάει η Ευρώπη, είναι κατά την άποψή μου το άμεσα αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων από το βήμα συνεδρίου του ΟΟΣΑ, που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι.

Όπως εξήγησε, δύο ήταν τα «θεμελιώδη λάθη», που έγιναν: «προτάξαμε την αποτελεσματικότητα της λήψης οικονομικών αποφάσεων έναντι της δημοκρατικότητας στη λήψη των αποφάσεων» και «δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες». Οι δηλώσεις αυτές Μοσκοβισί αντηχούν πρόσφατα σχόλια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ανχέλ Γκουρία.

Εξαπέλυσε πυρά κατά της ιταλικής κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για ευρωσκεπτικισμό και ξενοφοβία. «Οι Ιταλοί έχουν επιλέξει μία απολύτως ευρωσκεπτιστική και ξενοφοβική κυβέρνηση που στα ζητήματα της μετανάστευσης και του προϋπολογισμού προσπαθεί να απαλλαγεί από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις» τόνισε.

Στη συνέχεια πάντως σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Ελπίζω οι πολίτες μας να συνεχίσουν να πιστεύουν στη δύναμη του ευρωπαϊκού μοντέλου- ενός μοντέλου, οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, μοναδικού στον κόσμου».