ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους με την μορφή έκπτωσης στους συνεπείς πολίτες. Αμεσα το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων τους δύο τελευταίους μήνες έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού και για το λόγο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες για την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου με ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες. Ταυτόχρονα με τη νέα ρύθμιση δεν θα πρέπει να αισθανθούν αδικημένοι οι συνεπείς φορολογούμενοι που στηρίζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού με θυσίες και σκληρή λιτότητα τα τελευταία 5 χρόνια. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, ένα από τα κίνητρα που εξετάζονται να δοθούν στους συνεπείς φορολογούμενους που και το 2015 θα προχωρήσουν κανονικά στην καταβολή του πρόσθετου φόρου στην περίπτωση που προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό από την επεξεργασία της φορολογικής δήλωσής τους είναι έκπτωση 10%. Σήμερα ισχύει έκπτωση 1,5% στην περίπτωση που κάποιος προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή, δηλαδή δεν επιλέξει να πληρώσει το φόρο σε 3 δόσεις αλλά σε μία. 

Αυτό διότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις μετά την εξαγγελία του υπουργείου Οικονομικών για κούρεμα 50% επί της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει δημιουργηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2013 σε όσους προχωρήσουν στην άμεση εξόφλησή της. 

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών μελετά να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές στο σχέδιο με τις 100 δόσεις και συγκεκριμένα να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να είναι πιο δίκαιη η όλη διαδικασία. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς δεν είναι δυνατόν να απολαύσει κάποιος έκπτωση 50% στον αρχικά βεβαιωθέντα φόρο που δεν τον πλήρωσε και την ίδια στιγμή να διάγει πολυτελή ζωή και να έχει υψηλά εισοδήματα και από την άλλη οικογένειες που τα φέρνουν δύσκολα να μην χρωστούν στην εφορία ούτε 1 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε στην κυρία Βαλαβάνη ότι η νέα ρύθμιση πρέπει να έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που να μην μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει ως χαριστική αλλά ως διευκόλυνση – ως μία τελευταία ευκαιρία – γι αυτούς που δεν μπορούσαν τα προηγούμενα χρόνια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της κρίσης, της ανεργίας και των μειωμένων εισοδημάτων. 

Το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αφού πρώτα ανάψουν το πράσινο και οι εταίροι μας – θεσμοί όπως προβλέπει άλλωστε και η απόφαση του Γιούρογκρουπ της περασμένης Παρασκευής.