ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα το 2015 – 2016 «βλέπει» το ΔΝΤ

ΙΜΦ

Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2014 εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, και δήλωσε πως το ταμείο στηρίζει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιβάλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο υπογράμμισε πως κλειδί των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προκειμένου να υπάρχει «δίκαιη κατανομή» των βαρών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως για την περίοδο 2015-2016 σημειώνει πως θα εξετάσει την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, με ενδεχόμενη ανάγκη να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για επιτευχθούν οι στόχοι για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. για την περίοδο 2015-16.

Αναφερόμενος στην πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του καλοκαιριού, ο κ. Ράις χαιρέτισε τα σχέδια της Αθήνας για νέα έκδοση ομολόγου, σχολιάζοντας πως πρόκειται για «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση». Προειδοποίησε όμως ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος έως ότου η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά σε χρηματοδότηση από τις αγορές».