ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γκίκας Χαρδούβελης στους New York Times: Η τρόικα μπορεί να μείνει στο παρασκήνιο πλέον και να μην κάθεται στο λαιμό μας. – Οι Έλληνες δεν… αγοράζουν πια υποσχέσεις και αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

«Ο πεσιμιστής θα πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα σε όλον τον κόσμο. Ο αισιόδοξος από την άλλη θα πει πως από τη στιγμή που έπεσες, μπορείς να ξανασηκωθείς», σημειώνει εν είδει προλόγου,  σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στους New York Times, ο  Γκίκας Χαρδούβελης

Οι New York Times επισημαίνουν πως για τον ίδιο είναι μια πρόκληση η θέση που ανέλαβε, καθώς είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί μια σκληρή «γιατρειά» για την ύφεση που μετά από έξι χρόνια, έχει κουράσει τον κόσμο.

Η… θεραπευτική αγωγή θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου φορολογικού συστήματος, εισάγοντας ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με το το βάρος να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα και παράλληλα να καταστείλει τη φοροδιαφυγή.

Η δεύτερη αναμόρφωση περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει το 2010 και συνεχίζεται. Στο ενδιάμεσο πρέπει να περικοπούν οι θέσεις στο Δημόσιο κατά 6500 και να ιδιωτικοποιηθούν κάποια κρατικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι για το οποίο δεν έχει υπάρξη σημαντική πρόοδος. Η, δε, προσέγγιση με την Κίνα αναμένεται να τονώσει τις επενδύσεις σε συγκεκριμένους καίριους τομείς.

Ο κατάλληλος άνθρωπος

Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν πως για όλες αυτές τις δουλειές ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, καθώς έχει τις ικανότητες και την εμπειρία σε οικονομικό, διαπραγματευτικό και επιστημονικό επίπεδο.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ σημείωνε στους NY Times, «έχει εξαιρετική φήμη στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, κάτι που θα του φανεί χρήσιμο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Βέβαια, το έργο του δεν θα είναι εύκολο καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανάπτυξη σε μια χώρα με αδύναμους θεσμούς και να αντιμετωπίσει την ισχυρή πίεση των δανειστών.

Από τη μεριά του ο οικονομικό9ς σύμβουλος και πρώην μέλος της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Γενς Μπάστιαν υποσημειώνει, «σε αντίθεση με τον Στουρνάρα, ο Χαρδούβελης ποτέ δεν κατείχε θέσεις πρώτης γραμμής και ούτε είχε το δικαίωμα υπογραφής σημαντικών αποφάσεων».

Το τι μπορεί να κάνει ο κ. Χαρδούβελης, σημειώνει η ε4φημερίδα, θα διαφανεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι όταν θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την Τρόικα. Ο ίδιος απαντάει:

«Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις της και το επόμενο στάδιο θα στερεοποιηθεί, έτσι να ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν θα κάνει όπισθεν. Η τρόικα μπορεί να μείνει στο παρασκήνιο πλέον και να μην κάθεται στο λαιμό μας. Έτσι στο άμεσο μέλλον μπορούμε να βελτιώσουμε τη θέση μας με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτό που προσπαθεί η ελληνική πλευρά είναι να αποφυγεί ένα ακόμα πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Λέει επ’ αυτού ο κ. Χαρδούβελης. «Θα πρέπει να μας δώσουν το κίνητρο και να αφήσουν την οικονομία μας να αναπτυχθεί. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος». Μάλιστα, κάνει λόγο και για ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τη ναυτιλία και τη γεωργία, κάτι που θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο αρκετές νές θέσεις εργασίας.

Ο άλλος στρατηγικός στόχος της Ελλάδας, κατά τον κ. Χαρδούβελη, είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέσω της μείωσης των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά επειδή πηγαίνει σε βάθος χρόνου είναι διαχειρίσιμο».

Ο κ. Χαρδούβελης βλέπει πως η ελληνική πλευρά έχει ισχυροποιηθεί έναντι των εμμονών των δανειστών, γι’ αυτό λέει με νόημα πως «θα πρέπει να πάρουν ένα μάθημα και να μην επιμένουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά μέτρα».

Επί προσωπικού λέει πως δεν θεωρεί τον εαυτό του μέρος της πολιτικής ελίτ, σημειώνει πως αντιλαμβάνεται πλήρως το θέμα της ανεργίας και μάλιστα λέει πως ο δικός του πατέρας δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να σου στέλνει 1.000 δολάρια το μήνα όταν σπούδαζε».

Επίσης σημείωσε πως οι Ελληνες είναι υπερφορολογημένοι και ότι η σταδιακή μείωση των φόρων πρέπει να συμβεί με παράλληλη ανάπτυξη. «Μπορεί να υπάρξει όμως δράση για ακραίες περιπτώσεις, όπως με το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Αυτή τη στιγμή η σημερινή κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια πιο ώριμη κοινωνία», παραδέχεται, «οι Έλληνες πλέον δεν… αγοράζουν υποσχέσεις και αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Ξέρουν ότι θα είναι αυτοί που στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν».