ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι στη χαλάρωση της λιτότητας

ρεκλινγκ

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist. Ο γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 140 δις ευρώ από την Ευρώπη, με χαμηλότερο επιτόκιο του ΔΝΤ.

«Θέλουμε να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ριτσι Γκογιάλ και υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αναφέροντας το νόμο για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις.

Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα πάει να βγει από την ύφεση χωρίς να υπάρχει σημαντική αναπτυξιακή προσπάθεια, καθώς οι τιμές δεν μειώθηκαν παρά τη μείωση των μισθών, ενώ οι εξαγωγές παράξενου αδύναμες – αν αφαιρέσουμε το λαδί και τον τουρισμό.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι είχε ζητήσει να μην επαναπαυτεί η Ελλάδα στις δάφνες της επιτυχίας του προγράμματος. Κάλεσε ωστόσο τη Γερμανία να είναι πιο διαλλακτική, καθώς η ίδια δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα σημείωσε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες της. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της ομοσπονδιοποιησης της ζώνης ευρω.