ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προϋποθέσεις του Ντάισελμπλουμ

ΝTAISELMPLOUM-EPIKEFALIS-GIOUROGROUP

 

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία. Αυτό δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, όπου το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Όπως εξήγησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ενημέρωσε το Eurogroup ότι οι ελληνικές αρχές θα ικανοποιήσουν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η διαδικασία για το διορισμό του νέου γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα γίνει με διαφανή διαδικασία. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη φορολογική διοίκηση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 

Πηγή: ΑΠΕ