ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση δηλώσεων Ε1

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ

Γράφει ο Ιωάννης Σταματόπουλος, φοροτεχνικός

1586153

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπ. Οικονομικών προσανατολίζεται στην παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

 Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 2,3 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 5,6 εκατ. και πλέον θεωρείται αδύνατη η υποβολή των υπολοίπων 3,3 εκατ. δηλώσεων σε διάστημα 14 ημερών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής στο τέλος του μήνα, σε συνδυασμό με τις πολυπληθείς μηνιαίες υποχρεώσεις δηλώσεων των επιχειρήσεων (εργατικές, ασφαλιστικές, φορολογικές κ.λπ.).

 Κύρια αιτία ΔΕΝ είναι το «σύνδρομο της τελευταίας στιγμής» του Έλληνα αλλά ο τεράστιος φόρτος εργασίας που έχουν επωμιστεί οι φοροτεχνικοί και τα λογιστικά γραφεία. Φόρτος εργασίας που πηγάζει από τις συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων, έκδοση εκατοντάδων εγκύκλιων και μάλιστα με πολύμηνη καθυστέρηση, υποβολή καταστάσεων επί καταστάσεων, συνεχείς διακοπές λειτουργίας του taxis, άλλοτε για συντήρηση και άλλοτε γιατί «έπεφτε» το σύστημα, έφεραν τα παραπάνω αποτελέσματα.

 Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η παράταση προς το τέλος Ιουλίου αν και δημιουργείται πρόβλημα με τη διάταξη του νόμου που προβλέπει την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου την 31η Ιουλίου. (Ίσως δοθεί παράταση 20-25 Ιουλίου για να είναι δυνατή η καταβολή της πρώτης δόσης 31 Ιουλίου 2014).

 Περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπ. Οικονομικών.