ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατέλης για τραπεζική κρίση: Αβέβαιο το μέλλον – Η Ελλάδα δεν είναι όπως πριν

Για τις αβεβαιότητες που έχουν φέρει οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες και κυρίως με την κρίση της Credit Suisse, αλλά μετά και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αναφέρθηκε με μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

«Σήμερα όλοι παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου όπως ήταν πριν», σημειώνει στο μήνυμα του.

Και συνεχίζει: «Να θυμηθούμε την περιπέτεια με τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν. Διαβάζουμε ότι η εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια».

Ο Αλέξης Πατέλης στη συνέχεια κάνει αναφορά στα κόκκινα δάνεια σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Φυσικά έγινε τρομερή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον «ΗΡΑΚΛΗ» που απομειώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζές μας σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό».

Τέλος αναφερόμενος στα επιτόκια σημειώνει: «Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία και τις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στην σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών»

 

@alexdunujlc Τραπεζες #τραπεζες #οικονομια #ελλαδα #οικονομικα #svb #creditsuisse #banks #greece ♬ original sound – Alex Patelis