ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκτιμήσεις για τιμές «φωτιά»

Σε λιγότερο από έναν μήνα οι καταναλωτές που θα γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο θα κληθούν να πληρώσουν – με βάση τις σημερινές συνθήκες- περί το 1,5 ευρώ το λίτρο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς των καυσίμων. Σε σχέση με πέρσι, όταν η τιμή με την οποία έκανε «πρεμιέρα» το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαινόταν στα 1,37-1,41 ευρώ το λίτρο, η επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά ενόψει του φετινού χειμώνα αναμένεται μεγαλύτερη. Άλλωστε το 2022 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε επιδότηση 25 λεπτών στην αντλία ενώ τα διυλιστήρια από την πλευρά τους σε έκπτωση 7,5 λεπτών, με αποτέλεσμα, παρά την υψηλή αρχική τιμή του καυσίμου, ο τελικός λογαριασμός να είναι χαμηλότερος για τον καταναλωτή.

Επιδότηση στην αντλία τη φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει, όπως ξεκαθαρίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια κίνηση από πλευράς των εταιρειών. Έτσι το μόνο βέβαιο μέτρο «ανακούφισης» που έχουν προς το παρόν οι καταναλωτές (όσοι βεβαίως είναι μεταξύ των δικαιούχων) είναι το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς τιμές των καυσίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με εξαίρεση τη μικρή πτώση της τιμής του Brent τις προηγούμενες μέρες. Σημειώνεται πως τo ράλι ανόδου ξεκίνησε αρχικά στις αρχές του καλοκαιριού με την ανακοίνωσης της μείωσης της προσφοράς πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι με την υλοποίησή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης συνεχίζει πάνω από το 2 ευρώ το λίτρο και διαμορφωνόταν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στα 2,043 ευρώ το λίτρο. Eνδεικτικό της «κούρσας» ανόδου της βενζίνης το τελευταίο διάστημα είναι ότι τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου όταν και «έσπασε» το φράγμα των 2 ευρώ πανελλαδικά, η μέση τιμή της έφτανε στα 2,002 ευρώ το λίτρο.