ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγές Υπουργείου Οικονομικών: «Καμία πρόθεση για νέα περαίωση»

Τέλος στα σενάρια περί πιθανής νέας περαίωσης έβαλαν σήμερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι «ούτε ήταν ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου νέα περαίωση». Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στους φόρους ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Ώστε να μην προκύψουν τελικά επιβαρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο και αναμένεται να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχέδιο αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών χωρίς να δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γιώργου Ζαββού από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ακόμα ότι τόσο στη Σύνοδο του ΔΝΤ όσο και, ακόμη περισσότερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείται με μεγάλη ένταση η επιβολή «πράσινου φόρου», με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά είναι αντίθετη στην επιβολή τέτοιων φόρων στην αεροπλοΐα και στη ναυτιλία.