ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιόρλας: Έμφαση στη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας

Στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα του 3ου «Thessaloniki Summit».

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της βιομηχανίας. Είμαστε σε διαρκή διάλογο μ’ όλους και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε πολύ καλά τα θέματα και να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε ν' αναβαθμίσει το ενδιαφέρον της για τη βιομηχανία, καθώς τη θεωρεί κεντρικό ζήτημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας»

Ειδική αναφορά έκανε και στις ενεργειακές εξελίξεις: «Το χρηματιστήριο της ενέργειας, το “target model” που έρχεται, η στροφή της ΔΕΗ  προς τις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), αποτελούν πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας νέας αγοράς στον τομέα του ηλεκτρισμού, η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση «θα πρέπει να αλλάξει πάρα πολλά στην Ελλάδα». Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, εξήγησε, «είναι να παρακολουθήσουμε τι γίνεται γύρω μας, κυρίως στην Ευρώπη».

Για παράδειγμα, συνέχισε, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει ένα θεσμικό όργανο που να ασχολείται με εξελίξεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».

Επεσήμανε πάντως, ότι «προωθήθηκαν μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές, από το κτηματολόγιο μέχρι τα κίνητρα και το εμπορικό δίκαιο», ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι «σε ορίζοντα διετίας θα έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο».

Ειδική μνεία έκανε επιπλέον, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, εξηγώντας ότι «θα είναι μια επανάσταση, γιατί το να συνδέονται πληροφοριακά συστήματα και να γίνονται διασταυρώσεις είναι πολύ σημαντικό». «Θεωρώ ότι το κλειδί για να προχωρήσει η βιομηχανία είναι η προώθηση όλων αυτών των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών».

Σημείωσε δε, ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι στην Ε.Ε, «όλη η ορολογία περί ενισχύσεων και προγραμμάτων κτλ. στρέφεται γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), αλλά όταν μιλάμε στην Ευρώπη για ΜμΕ, μιλάμε για άλλο πράγμα από ό,τι για αυτό που μιλάμε στην Ελλάδα».

«Έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα σήμερα θα έπρεπε να βρούμε τον τρόπο (…) να ενισχύσουμε βιομηχανίες που είναι ένα βήμα πιο πάνω – πιο μπροστά, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα της χώρας, που θα παρασύρει και τις μικρότερες και τις μεσαίες» παρατήρησε.

Παραδέχθηκε βέβαια, ότι πρόκειται για ένα θέμα δύσκολο, αφού σχετίζεται με τους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά το θεωρεί ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα, καθώς πρέπει «να ενισχύσουμε εταιρείες και βιομηχανίες που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας, ώστε να δοθεί μια ώθηση πάρα πολύ μεγάλη».