ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία- Στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί στα 751 ευρώ τον μήνα σταδιακά μέχρι το 2016, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα επανέλθει στις 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μία ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα, ενώ ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταργηθεί από φέτος και θα αντικατασταθεί με έναν νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στις 12.000 ευρώ το αφορολόγητο

Το αφορολόγητο όριο θα επιστρέψει στις 12.000 ευρώ, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010. Επιπλέον, όλα τα εισοδήματα- δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, ελευθέρια επαγγέλματα- θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία θα έχει τουλάχιστον 9 – 10 κλιμάκια και συντελεστές, ώστε το βάρος να μοιραστεί πιο δίκαια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 600.000 άτομα που έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο με το νέο καθεστώς.

Πρόκειται για άτομα που μέχρι σήμερα δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις περισσότερα από 9.550 ευρώ και οριακά δεν καλύπτονται από το σημερινό όριο.
Συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες θα απαλλαγούν από την φορολόγηση εισοδήματος και το ποσό που θα χάσει το δημόσιο υπολογίζεται σε 2,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αναζητήσει αλλού.

Υπό εξέταση είναι ακόμη η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή 50%, πιθανότητα για εισοδήματα πάνω από 80.000 με 100.000 ευρώ, η επαναφορά του πρόσθετου αφορολογήτου των παιδιών, καθώς και η επαναφορά φοροαπαλλαγών αλλά με βάση με εισοδηματικά κριτήρια.

Αλλαγές στα ακίνητα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν περίπου 2 δισ. ευρώ λιγότερα το 2015, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον αποκαλούμενο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος αποσυνδέει το φόρο από την επιφάνεια των ακινήτων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, όλα τα ακίνητα θα μπαίνουν σε κλίμακα, η οποία θα έχει ατομικό αφορολόγητο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία αλλά με κριτήρια επιφάνειας, έτσι ώστε να μην εξαιρεθούν και οι πολυτελείς κατασκευές.

Ως "κλειδί" για τη μείωση των επιβαρύνσεων χαρακτηρίζεται η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30 ως 35%, δηλαδή στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών αξιών.

Κερδισμένοι των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δεν θα πληρώνουν φόρο, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό. Χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, καθώς για να προκύψει διαχειρίσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οι ανώτατοι οριακοί συντελεστές θα φθάσουν σε υψηλά επίπεδα όπως 2% ή 3% της αξίας.

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού

Σταδιακή επαναφορά, έως το 2016, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (από τα 510 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών και τα 586 ευρώ για του άνω των 25 ετών) σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με «αντισταθμίσματα» (φορολογικά ή άλλα κίνητρα) για τις επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη διαδικασία και τον χρόνο υλοποίησης της σχετικής δέσμευσης (την οποία, άλλωστε, διεκδικούσε) ενώ αρνητικά σχολίασε ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης την επαναφορά, προβλέποντας απολύσεις και μειώσεις των μισθών που είναι πάνω από τα κατώτατα όρια.

Δεν θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα

Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης χθες από το βήμα της Βουλής ήταν ότι ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, ούτε όμως οι εταίροι θα απαιτήσουν την πιστή εφαρμογή του, υπογραμμίζοντας πάντως πως δεν θα γίνει καμία κίνηση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. Παράλληλα δεσμεύθηκε για βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ενώ αναφερόμενος στην επιμονή των πιστωτών στο Μνημόνιο, έκανε λόγο για «δήθεν φάρμακο που είναι τοξικό και το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός, αλλά έχει δεσμεύσεις να συνεχίσει να μας το δίνει».

Είπε πάντως πως στις μεταρρυθμίσεις που συζητά η κυβέρνηση είναι περίπου το 70% των δεσμεύσεων του Μνημονίου, ενώ το 30% που κρίνεται απαράδεκτο, είτε θα μπει σε αναστολή, είτε θα αφαιρεθεί. Δήλωσε δε πως «θα πω το ναι σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση. Ούτε "yes man" ούτε "no man"». «Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει 'όχι'. Και έπεσε πάλι στην μικρή Ελλάδα ο κλήρος να πει το 'όχι'», ανέφερε.