ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Politico: Οι πιστωτές ψάχνουν να βρουν τα 86 δισ. ευρώ για το πακέτο διάσωσης

Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να βρουν τα λεφτά που υποσχέθηκαν. Μέχρι τώρα, τα νούμερα «δεν βγαίνουν»., εκτιμά  το Politico, σε σημερινό άρθρο των Pierre Briançon και Matthew Karnitschnig, για τα 86 δις που οι πιστωτές της Ελλάδας υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν το πακέτο – μαμούθ που θα χρειαστεί η χώρα για να μην χρεοκοπήσει.

Τα νούμερα που επισήμως αναφέρθηκαν από τη στιγμή που Αθήνα και εταίροι υπέγραψαν τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, δεν ευθυγραμμίζονται με τις επίσημες δηλώσεις των ίδιων των υπογραφόντων. Κι ο λόγος είναι πολιτικός.

Υπάρχουν, σύμφωνα με το Politico, μερικά πολιτικά δεδομένα που σκιάζουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ που έχει συνεισφέρει περίπου κατά το εν τρίτον στη χρηματοδότηση των δυο προηγούμενων πακέτων το 2010 και το 2012, θα πρέπει να απαντήσει αν θα «ρίξει» φρέσκο χρήμα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Το ΔΝΤ έχει πει ότι δεν θα συμμετάσχει χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα συμμετάσχουν χωρίς τη συνεισφορά του ΔΝΤ, αλλά η ελάφρυνση χρέους «μπορεί να εξεταστεί μόνον μετά από τη θετική ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης (του ελληνικού προγράμματος)». Άρα ή κάποιος πρέπει να υποχωρήσει ή οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να βρουν ένα τεράστιο παραμύθι για να καταφέρουν να… τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Επιπλέον, το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει χρήματα σε μια χώρα μόνο αν θεωρεί το χρέος της βιώσιμο. Η ίδια η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα στις 17 Ιουλίου, αν η συμφωνία που υπογράφηκε για την Ελλάδα θα είναι βιώσιμη χωρίς ελάφρυνση χρέους, είχε απαντήσει: «Κατηγορηματικά όχι».
Το πρόβλημα φαίνεται να γυρίζει γύρω από την ουρά του. Κι αυτό διότι για τη Γερμανία προαπαιτούμενο για να μετέχει στο τρίτο πρόγραμμα είναι η παρουσία του ΔΝΤ σε αυτό, όπως συνέβη το 2010 κατόπιν έντονης απαίτησης της Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πέραν των χρημάτων, θεωρεί πως η τεχνοκρατική δομή του Ταμείου μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο των προγραμμάτων και να τους προσδώσει την απαραίτητη αξιοπιστίας.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: πού και πώς θα βρεθούν τα 86 δισ. ευρώ που έχουν τάξει οι δανειστές στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 50 δισ. που θα δώσει ο ESM και τα οποία έχει επιβεβαιώσει επισήμως ο Κλάους Ρένγκλινγκ. Τα μισά από αυτά θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στη συνέχεια, θα ερχόταν το ΔΝΤ και θα προσέφερε άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο που τώρα δεν θα το κάνει, όπως στα προηγούμενα δύο προγράμματα, αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις για το χρέος. Ακόμη κι έτσι, όμως, η αρνητική στάση του δεν θα αλλάξει εύκολα. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως από το δεύτερο πρόγραμμα υπολείπονται 15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πλήρωσε χθες το Ταμείο, άρα ομαλοποιήθηκε η σχέση των δύο μερών.