ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η «Ηλεκτρονική» έφτασε στο λουκέτο – O ρόλος των capital controls

Το τελειωτικό χτύπημα στην ιστορική ελληνική εταιρία ηλεκτρονικών ειδών έδωσαν τα apital controls ου επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 και έδωσαν τη χαριστική βολή σε δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που έδιναν τη μάχη της επιβίωσης. 

 

Η «Ηλεκτρονική Αθηνών», που ανήκει στην οικογένεια Γιάννη και Παρασκευής Στρούτση από το 1958, είχε προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που επιχείρησε σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, όμως  χάρη σε συντονισμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης επιβίωνε. Συνεχείς προσφορές, ποικιλία και καλές τιμές την είχαν καταστήσει πρώτη επιλογή πολλών ανθρώπων, οι οποίοι τη γνώρισαν περισσότερο από το επικό «έλα Αλέκο» των διαφημίσεων.

Η πορεία όμως της διαπραγμάτευσης πέρυσι και οι τραγικές της συνέπειες οδήγησαν την εταιρεία στην πτώχευση.

Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, στέλνει κι ένα ακόμα μήνυμα, ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, για τις αντοχές που δεν έχει η ελληνική οικονομία. Εκτός από τα λουκέτα άλλωστε, αρκετές εταιρίες έφυγαν τους τελευταίους μήνες για χώρες των Βαλκανίων, αφήνωντας στο δρόμο χιλιάες Έλληνες εργαζόμενους.

Η ιστορική αλυσίδα της οικογένειας Στρούτση και η πρώτη αμιγώς ελληνική σε επίπεδο πωλήσεων εταιρεία του κλάδου, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές για την τύχη της φήμες των προηγούμενων ημερών, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι προχωρά στην κήρυξη της πτώχευσης της.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια η ιστορική ελληνική αλυσίδα είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, όμως η χαριστική βολή στην πορεία της -όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς- υπήρξε η επιβολή των καλοκαιρινών capital controls.