ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς με χιλιάδες άνεργους δεν βρίσκουν εργαζόμενους σε γεωργία, τουρισμό και κατασκευές! Αποκαλυπτική έρευνα!

Τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών αντιμετωπίζουν πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

Πρωτογενής τομέας, τουρισμός και κατασκευές είναι οι χώροι που κυρίως υποφέρουν, με εργοδότες να αναζητούν προσωπικό και να μην βρίσκουν.

Υπάρχουν περίπου 500.000 άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Την ίδια ώρα όμως, στις 200.000υπολογίζονται οι κενές θέσεις εργασίας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας με τους εργοδότες να ψάχνουν μάταια προσωπικό ακόμα και για χρόνια, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

Τα προηγούμενα χρόνια  – περιορίζεται τον τελευταίο καιρό – στον τουρισμό οι συνθήκες δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Τα μεροκάματα ήταν χαμηλά, οι μισθοί κακοί ενώ ήταν άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων τις περισσότερες περιπτώσεις καθώς στοιβάζονταν σε κοντέινερ και δούλευαν 12 – 18 ώρες την ημέρα.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τους νέους καθώς δεν πάνε στα χωράφια, ούτε στις κατασκευές να δουλέψουν.

Το τρίτο πρόβλημα είναι η ελλιπής διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.

Το 2023 μία από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό έκλεισε με 1 στις 5 θέσεις εργασίες να παραμένουν κενές και ειδικότερα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του κέντρου που κατακλύζεται καθημερινά από τουρίστες.

Στις κατασκευές οι  δουλειές μένουν πίσω και οι καθυστερήσεις φέρνουν αυξημένα κόστη που περνάνε στον πελάτη.

Τεράστιο το πρόβλημα και στην περιφέρεια. Στην περιοχή της Αγιάς, τα μήλα έμειναν στα δέντρα γιατί δεν υπήρχαν εργατικά χέρια.

Δείτε το ρεπορτάζ