ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε ανοίγει το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Λίγες μέρες μένουν για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 και όπως φαίνεται το taxisnet θα ανοίξει άμεσα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Κ.Φ.Δ., ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης δεν αποκλείεται οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινήσουν ακόμα και τη Δευτέρα 22 Απριλίου.

«Τις επόμενες ημέρες, έπρεπε δυστυχώς να περιμένουμε να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο και να πάρει ΦΕΚ. Στον βαθμό που θα πάρει ΦΕΚ αύριο ή μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυτό θα μας επιτρέψει- ενδεχομένως τη Δευτέρα- να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία την οποία πρέπει να την πάρουν όλοι σοβαρά», ανέφερε συγκεκριμένα ο Χάρης Θεοχάρης.

«Ερχόμαστε να αυτοματοποιήσουμε για το 1/6 των φορολογουμένων τη διαδικασία και άρα να δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται στους επαγγελματίες να ασχοληθούν με τις υπόλοιπες δηλώσεις και να μην έχουμε ζητήματα παρατάσεων και οτιδήποτε άλλο», σημείωσε.

«Δεν δίνουμε παρατάσεις άσκοπες, δίνουμε παρατάσεις οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, το κάνουμε προκαταβολικά, δεν περιμένουμε την 30η Ιουνίου για να δώσουμε την παράταση για να στριμώξουμε τον κόσμο, το κάνουμε από τώρα και γι’ αυτό θα έχουμε και τη συνείδηση μας ήσυχη όταν δεν θα δώσουμε παράταση περαιτέρω από τον χρόνο αυτόν τον οποίο δίνουμε», τόνισε.

Η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις
Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις θα διαπιστώσουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις. Η ΑΑΔΕ έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών. Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Με απλά λόγια οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι. Θα επιτρέπονται ωστόσο διορθώσεις στους κωδικούς του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Μπορεί η κυβέρνηση να προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, ωστόσο εφέτος οι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων φέρνουν τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Το τέλος επιτηδεύματος θα ανέλθει σε 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, σε 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, σε 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.