ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε και πώς θα γίνουν οι γεωτρήσεις εξηγεί ο Καθηγητής Λέκκας – Τι θα αποφέρουν στη χώρα μας

Ο Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, οι οποίες ξεκίνησαν στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά και εκείνες που γίνονται στα Ιωάννινα.

Όπως εξήγησε, στα Ιωάννινα, έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες ενέργειες με αυτές που ξεκινούν τώρα σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

«Πρόκειται για σεισμικές δονήσεις, πολύ μικρής ισχύος, που δεν ενοχλούν το περιβάλλον και αποτυπώνουν τις βιολογικές δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν κοιτάσματα πετρελαίου» διευκρίνισε ο Ε.Λέκκας.

«Η επόμενη φάση των αποτιμήσεων είναι η φάση των γεωτρήσεων, που θα πιστοποιήσουν την ύπαρξη πετρελαίου γιατί το ότι υπάρχει κοίτασμα», σημείωσε επισημαίνοντας ότι, «δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και υδρογονάνθρακες».

Ερωτηθείς για το οικονομικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ύπαρξης υδρογονανθράκων, ο καθηγητής είπε ότι δεν έχει υπόψη τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία εξαρτώνται «από την έκταση του κοιτάσματος και από τις παγκόσμιες τιμές».

Επιβεβαίωσε όμως ότι, σε περίπτωση επιτυχών εξορύξεων, «και στα δημόσια ταμεία θα μπουν αρκετά χρήματα και ο Έλληνας πολίτης θα έχει επάρκεια».

Δείτε όσα είπε στον ΑΝΤ1