ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόθεν Έσχες: Η προϋπόθεση που δίνει το δικαίωμα αλλαγών

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις Πόθεν Εσχες ωστόσο οι υπόχρεοι έχουν περιθώριο ενός μήνα δηλαδή, μέχρι την Παρασκευή 30 Απριλίου για τη συμπλήρωση ελλείψεων στις δηλώσεις τους ή την πραγματοποίηση διορθώσεων και αλλαγών των στοιχείων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Νόμος ν. 3213/2003 για τη Δήλωση και έλεγχο περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων, «Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης επιτρέπεται να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως, σε προθεσμία ενός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης».

Αυτό σημαίνει, ότι όσοι οριστικοποιήσουν τη Δήλωσή τους μέχρι 31/03/2021, έχουν προθεσμία ενός ακόμα μήνα, δηλαδή μέχρι την 30/04/2021, για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις (συμπληρώσεις, διορθώσεις, παραστατικά κλπ.). Ωστόσο για να έχουν το δικαίωμα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων θα πρέπει απαραίτητα να έχει οριστικοποιηθεί η δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δηλαδή μέχρι την 31/03/2021. Σε αντίθετη περίπτωση που παρέλθει η 31η Μαρτίου χωρίς οριστικοποίηση της δήλωσης η υποβολή της χαρακτηρίζεται εκπρόθεσμη και απαιτείται η πληρωμή παράβολου.

Παράβολα και πρόστιμα
Σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής ως και 30 ημέρες από την παρέλευση της προθεσμίας, η δήλωση γίνεται δεκτή από το σύστημα μόνο μετά από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 200 ευρώ. Μετά την πάροδο των 30 ημερών η υποβολή επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου 800 ευρώ.

Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής (αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Ανακριβής θεωρείται και η δήλωση όταν τα δηλωθέντα στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα.

Τέλος, αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.