ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«1 εκκαθαριστικό- 4 φόροι!»

IMG_1777_pp-croped_0_0

 

Γράφει ο Αντώνης Μουζάκης, λογιστής-φοροτεχνικός

Με το εκκαθαριστικό που θα λάβουμε, αφού υποβάλλουμε τη φορολογική μας δήλωση, αρκετοί από εμάς θα κληθούμε να πληρώσουμε όχι έναν αλλά τέσσερις φόρους.

  • Το φόρο εισοδήματος.
  • Το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση.
  • Την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% – 4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  • Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα (πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου) στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η Ταυτότητα Οφειλής με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να πληρώσουμε στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ θα εκδίδεται με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Ανεξάρτητα όμως από το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης οι φόροι θα καταβληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.  Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 1,5%.

Θυμίζουμε τέλος ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών μας δηλώσεων εκπνέει την 30η Ιουνίου 2014, με μεγάλη την πιθανότητα να μην δοθούν περαιτέρω παρατάσεις.

Γι’ αυτό σπεύσετε … για να αποφύγετε τις κυρώσεις.