ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κανόνι» 300 εκατ. ευρώ στις εξαγωγές από το Ρωσικό εμπάργκο. Σε απόγνωση οι αγρότες, στα αζήτητα τόνοι προϊόντων

φρουτα

 

Απώλειες που πλησιάζουν τα 240 εκατ. ευρώ αναμένεται να «μετρήσει» η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων που τέθηκε από χθες σε ισχύ, με τις φορτώσεις νωπών οπωροκηπευτικών να έχουν ήδη «παγώσει» αφού άρχισαν οι ακυρώσεις παραγγελιών και τους εξαγωγείς να αναφέρουν ότι «η ρωσική αγορά έχει πλέον χαθεί».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο βαθμό που επικρατήσει η χθεσινή λίστα με τις μπλοκαρισμένες εισαγωγές προς τη Ρωσία, που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Ντ. Μεντβέντεφ, το πλήγμα για την Ελλάδα με βάση της εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (International Trade Organization) θα κυμανθεί στα 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. περίπου αφορούν μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος και παρασκευασμάτων, γαλακτοκομικών κτλ.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση, η Ρωσία ξεκίνησε εμπάργκο για ένα χρόνο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων που προέρχονται από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία.

Η απαγόρευση εξαιρεί μόνο τις βρεφικές τροφές, ωστόσο στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά, το κρασί και το ελαιόλαδο – ελιές. Ενδέχεται πάντως σήμερα να γνωστοποιηθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ανά χώρα προέλευσης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από και προς την Ασία.

Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι το εμπάργκο μπορεί να αρθεί «εάν οι εταίροι μας υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση.

Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».

Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη οι Ρώσοι εισαγωγείς ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης να ακυρώνουν τις παραγγελίες για ελληνικά ροδάκινα, νεκταρίνια και επιτραπέζια σταφύλια και θα ακολουθήσουν τα ακτινίδια και τα υπόλοιπα φρούτα.

Οπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas, χάνοντας τη Ρωσία «οι εξαγωγές μας στην Ε.Ε. και σε Τρίτες Χώρες εκτιμάται ότι θα πιεστούν σημαντικά, λόγω της υπερπροσφοράς που θα δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση που παρατηρείται στην Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα.

Έτσι το ύψος των εξαγωγών μας για το 2014 αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από 1,35 – 1,4 εκατ. τόνους, που εκτιμήθηκε αρχικά».

Με τους παραγωγούς να βρίσκονται ήδη σε απόγνωση καθώς δεν ξέρουν πώς και πού θα μπορέσουν να διαθέσουν το τεράστιο απόθεμα που δημιουργείται, αφού πλέον η Μόσχα προσανατολίζεται να αυξήσει τις εισαγωγές από την Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα, έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για αποζημιώσεις, ενώ τονίζουν το κίνδυνο να υπάρξει διακοπή καλλιεργειών.

Οπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, «για εμάς αυτή τη στιγμή η αγορά της Ρωσίας έχει χαθεί και ως εκ τούτου, η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην αποζημίωση όλων των εμπλεκόμενων (παραγωγούς, εξαγωγείς, διακινητές). Πρέπει να κοστολογηθεί το μέγεθος της ζημίας και να κατατεθεί αίτημα στην Ε.Ε. για αποζημίωση, όπως έπραξε ήδη η Πολωνία».

ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ