ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι πάμε Παρίσι, γιατί μας το ζήτησαν οι ελληνικές αρχές», επιβεβαιώνει σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

κομισιον

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, τελικά,  συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ελληνικών Αρχών και των επικεφαλής της τρόικας, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ, ερωτηθείς εκ νέου σήμερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Αυτή η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι, γιατί το ζήτησαν οι ελληνικές Αρχές και ευχαρίστως δεχόμαστε το αίτημά τους», δήλωσε ο Τζόναθαν Τοντ. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συνάντηση αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και εφόσον οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να πραγματοποιηθεί εκτός Αθηνών, προτείνοντας το Παρίσι, δεν υπήρχε κανένας λόγος άρνησης.

Πάντως η οδός που θα ακολουθηθεί είναι η μέση, αφού η επόμενη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών θα γίνει στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά θα ακολουθήσει και επίσκεψη στην Αθήνα για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης αξιολόγησης.

Η σύγχυση που προκάλεσαν οι αρχικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, ο οποίος το πρωί της Τρίτης δήλωνε άγνοια για τη συνάντηση του Παρισιού, διαλύθηκε με νεότερη διευκρινιστική δήλωση του ίδιου, που χαρακτήρισε «προπαρασκευαστικό» το ραντεβού στα γραφεία του ΔΝΤ στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη και των άλλων μελών που θα απαρτίζουν την ελληνική αντιπροσωπεία με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι θα έχει, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και δεν θα υποκαταστήσει την επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση προόδου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η αξιολόγηση εκτός συνόρων είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει με τους θεσμικούς μας εταίρους» είχε δηλώσει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού για έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και σε συμφωνία που προϋπήρξε με τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας.

«Με δεδομένο ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, δεν θα πρόκειται για έλεγχο, αλλά για αξιολόγηση του προγράμματος και κατά συνέπεια κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία» ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Βεβαίως, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να βρίσκονται εδώ και να προσφέρουν βοήθεια» συμπλήρωσε.