ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος» για το ΥΠΟΙΚ το χρηματοδοτικό κενό- «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»

Από σήμερα κιόλας, την επομένη μέρα δηλαδή της συμφωνίας στο Eurogroup για την τετράμηνη παράταση, στην κυβέρνηση συζητούν πλέον για το «πού θα βρεθούν» τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τρέχουσες δανειακές ή και εσωτερικές ανάγκες της, καθώς τον Μάρτιο και κάθε μήνα «τρέχουν» οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρέους, μισθών, συντάξεων και προμηθευτών του δημοσίου.

Έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά, είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στο γεγονός ότι η συμφωνία της τετράμηνης παράτασης δεν προβλέπει εκταμίευση χρημάτων στην Ελλάδα και η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτείται με ιδίους πόρους έως τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση έχει μόλις δύο εβδομάδες χρόνο- το αργότερο μέχρι την 9η Μαρτίου-  για να πετύχει να βρει λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης του κράτους. Μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, η χώρα θεωρείται τυπικά ότι «παραμένει σε πρόγραμμα» για να μην χαθεί η ομπρέλα προστασίας των δανειστών και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά οι δόσεις που συνδέονται με την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης δεν μπορεί να αναμένονται πριν τον Απρίλιο, υπό ιδανικές συνθήκες.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Ελλάδα με τους εταίρους της να διαπραγματευτούν από την επομένη της επικύρωσης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια τρόπους ώστε να αντληθούν πόροι για τη χώρα στο μεσοδιάστημα προκειμένου να μην "πνιγεί" η ελληνική οικονομία.

Μια ιδέα αφορά στην αύξηση του πλαφόν των εκδόσεων εντόκων γραμματίων πέραν των 15 δισ. ευρώ που ορίζεται σήμερα ενώ επίσης θα μπορούσαν τα 1,9 δισ. ευρώ που αποτελούν τα κέρδη του ευρωσυστήματος, να διοχετευτούν στο ΔΝΤ.

Ειδικά, όμως, για τη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κρίσιμος γύρος των διαβουλεύσεων, δηλαδή να έχει τελειώσει και ο Απρίλιος με εξιδείκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, ένα γενικό περίγραμμα της οποίας περιλαμβάνει το e-mail Βαρουφάκη.

Εναλλακτικά μπορεί να ζητηθεί και η χρονική μετακύλιση κάποιων πληρωμών προς τους «θεσμούς», όπως του ΔΝΤ τον Μάρτιο ή της ΕΚΤ τον Απρίλιο, αλλά το πρόβλημα θα μεγενθύνεται και πάλι έως τον καλοκαίρι, καθώς θα πλησιάζουν τότε λήξεις ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων που θα πρέπει να πληρωθούν.