ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρήτρα ηλικίας στις συντάξεις – Νέο τσεκούρι για όσους συνταξιοδοτήθηκαν 50 έως 62 ετών

Ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης για τις επερχόμενες μειώσεις στις αποδοχές 2,6 εκατ. συνταξιούχων προβλέπει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

 

 

Η νέα ρήτρα «ηλικίας», που θα αποτελεί το βασικότερο  κριτήριο κατά τον επαναυπολογισμό του ύψους των συντάξεων, θα «τιμωρεί» όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία 50-62 ετών στο παρελθόν. 

Θα θεσπιστεί δηλαδή ένα ποσοστό μείωσης της σύνταξης πχ 10% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 το οποίο θα βαίνει μειούμενο κατά 2% κάθε έτος όσο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης -μείωση 8% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 56, 6% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 57 κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι σε ηλικία συνταξιούχοι κάτω των 55 έχουν ήδη υποστεί το 2011 μειώσεις 40%  για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ ενώ έχουν δεχθεί και την ποινή του πέναλτι, δηλαδή μείωση 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου (πχ  μείωση 30% αθροιστικά για έξοδο στο 50ο  αντί στο 55ο  έτος). 

Εκτός από το ηλικιακό κριτήριο για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα λαμβάνονται υπόψη τα έτη ασφάλισης, ο μισθός, οι εισφορές και το ποσοστό αναπλήρωσης. 

Τα σενάρια «ποσοστικοποίησης» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επεξεργάζονται κυβλερνηση και δανειστές είναι:

  • Περικοπή των επικουρικών με ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 20% μέσω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων (μελετάται θέσπιση πλαφόν στις επικουρικές ύψους 350 ευρώ).
  • Μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για ένα – δύο χρόνια . Το μέτρο γίνεται ευκολότερα αποδεκτό από την πλειοψηφία των πολιτών αλλά συναντά την αντίδραση των επιχειρήσεων και των δανειστών .  Στη συνάντησή του με το Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Πιέρ Μοσχοβισί  αρνήθηκε οποιαδήποτε δράση  θα οδηγούσε σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.  
  • Συνδυασμό μείωσης των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ  και αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. 

Στόχος είναι η  εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός μνημονιακός στόχος των 2,2 δισ. ευρώ (ή 1,25% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2015 – 2016. 

Από το νέο ψαλίδι είναι πιθανό να εξαιρεθούν μόνον οι πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και αυτό γιατί ο τρόπος που θα γίνουν δεν θα είναι οριζόντιος αλλά θα βασίζεται σε ένα συνδυασμό κοινωνικά αποδεκτών κριτηρίων, ώστε να μην αδικηθούν όσοι πλήρωσαν εισφορές για πολλά χρόνια, αλλά και να αποκατασταθεί η σχέση εισφορών-συντάξεων για όσους ασφαλίστηκαν για λίγα έτη, αλλά λόγω της προνοιακής στήριξης που τους παρείχε το κράτος, καταλήγουν με σύνταξη που δεν αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν.

Την ίδια ώρα επανασχεδιάζεται ο  χάρτης των ασφαλιστικών εισφορών με στόχο την εναρμόνιση τους  με το μοντέλο του ΙΚΑ . Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές θα μειωθούν στα ειδικά ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΣΕ κ.ά.) όπου σήμερα  βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα (28% για τον εργοδότη ,32% για τον ασφαλισμένο ) καθώς και στον ΟΑΕΕ.

Αντιθέτως, δραματικά θα αυξηθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ όπου τα ασφάλιστρα κυμαίνονται, ανά κατηγορία, από 62,76 ευρώ έως 136,26 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια ενώ θα αλλάξουν και οι  κλίμακες των εισφορών ώστε να  αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών.