ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρήξη» με τους δανειστές – Χαώδης η διαφορά για τους πλειστηριασμούς

Χαώδης διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών προκύπτει στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη από τις έντεκα το πρωί για την προστασία της κύρια κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

 

Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική πρόταση που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, περιλαμβάνει τα ακόλουθα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δανειολοπήπτες, οι οποίοι υπάγονται στο νόμο Κατσέλη, για να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό:

  • Αντικειμενική αξία κύρια κατοικίας για άγαμο 200.000 ευρώ, για ζευγάρι έως 250.000 ευρώ, ενώ το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί, έως τρία παιδιά.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Στον αντίποδα το κουαρτέτο των Θεσμών επιμένει στη σκληρή του πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτει το 20 με 40% των δανειοληπτών.

Η πρόταση των δανειστών, έχει ως εξής:

  • Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας 70 έως 120.000 ευρώ.
  • Εισόδημα 8.180 ευρώ το άτομο , 13.917 ευρώ το ζευγάρι και τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 3.350 ευρώ ανά παιδί έως τρία παιδιά.
  • Το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Πηγές ανέφεραν η συζήτηση για την ώρα είναι αδιέξοδη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

“Ανοιχτά” μένουν και τα ενεργειακά  

Εν τω μεταξύ, «ανοικτά» παραμένουν τα ενεργειακά θέματα στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι έχει συμφωνηθεί καταρχήν πως δεν συζητείται θέμα ιδιωτικοποίησης, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλλει η Κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, σε ότι αφορά στον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις παραμένουν ακόμη τα θέματα των δημοπρασιών λιγντικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ) , του μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διασφάλιση ισχύος, καθώς και το μέτρο της διακοψιμότητας, που προβλέπει εκπτώσεις στα τιμολόγια της βιοτεχνίας και βιομηχανίας, με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή την πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης τους σε περιόδους αιχμής και αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η καθυστέρηση οφείλεται στους θεσμούς, οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις σχετικές προτάσεις της Κυβέρνησης.