ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ασφυξία η ελληνική οικονομία

ληξηπροθεσμα

Στο 87% του ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς Δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή 159 δις ευρώ στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και θεωρείτε σχεδόν βέβαιο ότι το θέμα θα βρεθεί αναγκαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της βίαιης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων την τελευταία τετραετία, που αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Το υψηλό ιδιωτικό χρέος απειλεί τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τον κρατικό προϋπολογισμό, την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα υφιστάμενα χρέη, όπως καταγράφονται σήμερα από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο στις 31 Μαΐου του 2014 έφτασε στο ποσό των 66,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή εκείνα τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται πλέον από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έφτασαν στο ποσό των 77 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στο ποσό των 15,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταμεία

Η έκρηξη και των τριών κατηγοριών απλήρωτων χρεών οφείλεται στη βαθιά ύφεση, που οδήγησε σε απώλεια ΑΕΠ ύψους 21% ή 51 δις ευρώ από το 2008 και μετά, στη μείωση των εισοδημάτων κατά 30%-35%, στην απώλεια 900.000 θέσεων απασχόλησης και στην περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της υψηλής φορολόγησης εισοδημάτων και ακινήτων.