ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες περιοχές… ξεφορτώνονται ακίνητα για να γλυτώσουν φόρους!

Αύξηση τουλάχιστον 20% καταγράφουν οι συμβολαιογράφοι τόσο στον αριθμό των συμβολαίων μεταβιβάσεως ακινήτων όσο και στην αξία τους.

 

Χαρακτηριστική περίπτωση αύξησης των αγοραπωλησιών είναι η Αντίπαρος, όπου η Τιμή Ζώνης ανεβαίνει από τα 900 ευρώ στα 1.700 ευρώ. 

 

Το iefimerida.gr  «χαρτογραφεί» αυτή η κινητικότητα.

 

Πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην Κρήτη και δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι στον Άγ. Νικόλαο η Τ.Ζ. αυξάνεται ως 54%. Αντίστοιχη εκτίναξη συναλλαγών παρατηρείται στα νησιά του Ιονίου (στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά έρχονται αυξήσεις πάνω από 30%). 

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεταβίβασης ακινήτου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου έγινε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις Τιμών Ζώνης.

 

Η κατώτερη Τιμή ανεβαίνει από την Πρωτοχρονιά στα 1.000 ευρώ/τ.μ. από 650 ευρώ/τ.μ., συμπαρασύροντας όλους τους φόρους αγοράς, γονικών παροχών, κληρονομιών.

 

Π.χ. για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. ο φόρος αγοράς- συντελεστής 3%- σήμερα διαμορφώνεται στα 1.560 ευρώ, αλλά από τη νέα χρονιά το ίδιο ακίνητο θα «κοστίζει» στην εφορία 2.400 ευρώ. Αν πρόκειται, δε, για νεόδμητο, όπου εφαρμόζεται ΦΠΑ 24%, ο φόρος εκτινάσσεται από τις 12.480 ευρώ στις 19.200 ευρώ.

 

Η κίνηση χαρακτηρίζεται «καλή» στην Αθήνα, αν και εστιασμένη στις περιοχές όπου θα γίνουν σημαντικές αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.

Κινητικότητα παρατηρείται, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, ενώ μια από τις πόλεις της Περιφέρειας, που θεωρείται “hot” είναι τα Ιωάννινα.

 

Αντιθέτως, στασιμότητα παρατηρείται στην Κ. Ελλάδα (Λαμία, Καρπενήσι, Λιβαδειά, Θήβα, καθώς οι αλλαγές στις Τιμές Ζώνης είναι οριακές, ενώ βελτίωση δεικτών υπάρχει στην Εύβοια.

Στον αντίποδα, μηδενική είναι η κίνηση στη Δ. Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα), όπου ούτως ή άλλως έγιναν μειώσεις Τιμών Ζώνης.