ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεισμό προκαλούν οι δανειστές: Φοροκαταιγίδα για εισοδήματα από 10.000 ευρώ – Εμπλοκή στα κόκκινα δάνεια

Νέους δυσβάσταχτους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ φέρνουν, όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις οικονομικού επιτελείου και δανειστών. Οι δανειστές αποχώρησαν χωρίς συμφωνία, ωστόσο, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι καταλήγουν και σε περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές έως 40%. Το κουαρτέτο επιστρέφει, πιθανότατα, μετά το Πάσχα των Καθολικών, στις 2 Απριλίου, με την συμφωνία να προμηνλυεται δύσκολη με αιματηρά μέτρα στα κόκκινα δάνεια, τις συντάξεις και το φορολογικό

Η Κομισιόν και το ΔΝΤ, χθες, έκαναν λόγο για εποικοδομητικό κλίμα στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και σύγκλιση σε φορολογικό και ασφαλιστικό, δίνοντας ραντεβού για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από τις 2 Απριλίου.

Ανάλογη δήλωση έγινε και από τον πρόεδρο του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο σε εκκρεμή ζητήματα όπως η φορολογία εισοδήματος και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τονίζοντας ότι η εργασία θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο και κατά τις διακοπές του Πάσχα.

Στο φορολογικό η τελευταία πρόταση του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Η κλίμακα αυτή προβλέπει αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ αντί των 9.950 ευρώ που είναι σήμερα και 4 φορολογικούς συντελεστές:

  • 22% για εισοδήματα μέχρι 20.000
  • 29% για εισοδήματα από 20.001 ευρώ μέχρι και 30.000 ευρώ
  • 37% για εισοδήματα από 30.001 ευρώ μέχρι και 40.000 ευρώ
  • 45% για τα εισοδήματα από 40.001 ευρώ και πάνω.

Το αφορολόγητο μειώνεται από τα 9.950 ευρώ που είναι σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ φέρνοντας πρόσθετες επιβαρύνσεις από 100 ευρώ για εισοδήματα 10.000 ευρώ, που αυξάνεται στα 550 ευρώ στα εισοδήματα από 25000 ευρώ και πάνω και φτάνει τα 1.020 ευρώ για εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται σήμερα με 26% από το πρώτο ευρώ (στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο), η νέα ενιαία κλίμακα φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, σε εισόδημα 45.000, με την νέα κλίμακα, προκύπτει φόρος 12.800 ευρώ ενώ με την υφιστάμενη κλίμακα 11.700 ευρώ.

Αντίθετα για χαμηλότερα εισοδήματα, με την νέα κλίμακα, προκύπτει ελάφρυνση από 500 έως και 1.500 ευρώ.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 25.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 6.500 ευρώ. Με την νέα κλίμακα θα πληρώνει 5.850 ευρώ.

Αντιστοίχως ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 15.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 3.900 ευρώ φόρο . Με την νέα κλίμακα θα πληρώνει 3300 ευρώ.

Με αγκάθια ο δρόμος για το ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό παρά την αισιοδοξία του υπουργού Εργασίας για συμφωνία έως και τις 11 Απριλίου, τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και είναι δύσκολα. Οι δανειστές δεν έχουν αποδεχθεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αν επιμείνουν στην θέση τους το σχέδιο για το ασφαλιστικό παρουσιάζει τρύπα 300-350 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να κλείσει με περικοπές που κατά περίπτωση μπορούν να φτάσουν το 40% για τις επικουρικές συντάξεις αν το υπουργείο επιμείνει να μην μειώσει τις κύριες συντάξεις.

Μετά την υποχώρηση για την κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια εργασία αντί των 15 που ισχύει σήμερα μένει να αποφασιστεί τι ποσοστό τη εθνικής σύνταξης θα πάρουν αυτοί που έχουν λιγότερα από 20 χρόνια εργασίας.

«Παράθυρο» για την μείωση και των κύριων συντάξεων θα είναι και η μείωση της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή της διαφοράς του ύψους των υφιστάμενων συντάξεων με τις μελλοντικές για την οποία οι δανειστές επιμένουν να αρχίσει να μειώνεται από φέτος ενώ το υπουργείο θέλει να είναι σταθερή έως και το 2018.

Ανοιχτά είναι επίσης και τα θέματα του συνολικού ποσοστού αναπλήρωσης των νέων συντάξεων αλλά και η ίδρυση του νέου υπέρ – ταμείου για τις κύριες συντάξεις.

Στο ασφαλιστικό, κλείδωσε -σύμφωνα με πληροφορίες- η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων, κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.

Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.

Έρχεται καταιγίδα στα κόκκινα δάνεια

Πανωλεθρία προδιαγράφεται στα κόκκινα δάνεια, καθώς οι δανειστές έχουν στυλώσει τα πόδια και ζητούν πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε ξένα funds για όλα τα δάνεια, δηλαδή για στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαία επιχειρηματικά. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητεί την εξαίρεση από την αγορά δανείων όλων των χορηγήσεων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα αν πρόκειται για «κόκκινα» στεγαστικά, επιχειρηματικά ή δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών.

Οι δανειστές μπορούν να συζητήσουν το θέμα για τα στεγαστικά δάνεια αλλά δεν σηκώνουν κουβέντα για τα επιχειρηματικά και τα δάνεια ΜμΕ.