ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αποφάσεις για τους δανειολήπτες

European Central Bank

Μέτρα για την ανάπτυξη και την παροχή ρευστότητας θα ανακοινώσει σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15% ή ακόμα και στο 0,10%, από 0,25% που ισχύει σήμερα.

Οι ανακοινώσεις θα ανακουφίσουν τους δανειολήπτες, που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας του ευρώ, κάτι που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ θα αυξήσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αφού θα αποτρέπει τους τραπεζίτες από το »παρκάρισμα» των χρημάτων τους.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή θεωρείται ευεργετική για την Ελλάδα, αφού η ρευστότητα υπάρχει ουσιαστικά μόνο ως λέξη, ενώ με φθηνότερο ευρώ η χώρα μας θα είναι ακόμα πιο ελκυστική για τους μη Ευρωπαίους τουρίστες.

Ταυτόχρονα η ΕΚΤ έχει στα σκαριά πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ, που αναμένεται να τα ρίξει στην αγορά με κυριότερο στόχο την παροχή ρευστότητας στις μικριμεσαίες επιχειρήσεις από το νότο της ευρωζώνης.

Από τα συγκεκριμένα μέτρα πάντως θα χάσουν οι μεγαλοκαταθέτες, αφού θα δουν να μειώνονται τα επιτόκια που έπαιρναν, τα οποία υπενθυμίζεται πως στις προθεσμιακές καταθέσεις τρέχουν με μέσο όρο στο 2,5-2,6%, ενώ πέρσυ ήταν πάνω από 3,5%.