ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό μπρα-ντε-φέρ στην Ουάσιγκτον – Θα βγούμε από το μνημόνιο ή όχι – Τι θα αλλάξει στη ζωή μας

telos-mnhmonioy-sthn-ellada

Η εν εξελίξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος, η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του μνημονίου, αλλά και το σχέδιο απεμπλοκής της χώρας μας από το ΔΝΤ, αναμένεται να είναι τα θέματα τα οποία θα κυριαρχήσουν σήμερα Κυριακή στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομιμασματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος φτάνει το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον, στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ θα συνοδεύεται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου.

Από πλευράς του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν μέρος στη συνάντηση ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

«Όλοι θεωρούνε πια ότι η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του ΔΝΤ, πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό έχει σημασία και όλοι ενδιαφέρονται αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί» δήλωσε χθες στο ΑΜΠΕ ο κ. Στουρνάρας, ενώ στην ερώτηση «αν περνάμε στην καινούρια φάση, στο επόμενο στάδιο;», ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «αυτό ακριβώς θέλουμε. Να περάσουμε σε μια καινούρια σχέση».

Επίσης, σε χθεσινή ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, είπε συγκεκριμένα: «Δεν αναμένω ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».

«Διαζύγιο» με το ΔΝΤ;

Από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν εκτιμάται πως θα είναι και η προσπάθεια πρόωρης απεμπλοκής της χώρας μας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως η δανειακή σύμβαση με τη χώρα μας λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Το συγκεκριμένο ζήτηματο είχε θέσει ο κ. Σαμαράς και στη συνάντηση που είχε τον Σεπτέμβριο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Όπως έχουν σημειώσει κυβερνητικές πηγές, εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του Ταμείου στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την Ε.Ε.».

Επίσης την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την απασχόληση που έγινε στο Μιλάνο.

Ωστόσο την ίδια ημέρα η κ. Λαγκάρντ μίλησε για ανάγκη «προληπτικής στήριξης» της Ελλάδας προκειμένου να αποδίδει διαρκώς θετικό αποτέλεσμα.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, υπογραμμίζοντας ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

«Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη».

Για το ίδιο ζήτημα επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της κ. Λαγκάρτν σημείωσε: «Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά, στο παρόν στάδιο, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε συγκεκριμένη βάση».

Επίσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για «ακύρωση» της δανειακής στήριξης», συμπληρώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση» και συζητούνται «οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε μελλοντικό στάδιο».

Πηγή: naftemporiki.gr