ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1989 επιστρέφει το Χρηματιστήριο: Χωρίς τέλος η ελεύθερη πτώση στις μετοχές

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται και πάλι οι τιμές των μετοχών με την αγορά να διασπά καθοδικά και τα επίπεδα των 450 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται και πάλι τα πυρά των πωλητών, ενώ υψηλές απώλειες καταγράφει και η μετοχή του ΟΤΕ.

 

 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:25, διαμορφώνεται στις 443,02 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,57%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 60,8 εκατ. ευρώ.

Ο κλοιός πιέσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως συνδυάζεται με τον κλοιό των πιέσεων που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση. Οι επενδυτές, έλληνες και ξένοι, ανησυχούν για την έλλειψη ορατότητας για το κλείσιμο μια γρήγορης αξιολόγησης. 

Την ίδια ώρ,α το διεθνές περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο δυσμενές. Η υπερπροσφορά του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί το 2016 και είναι δύσκολο δει κάποιος πως θα μπορούσαν οι τιμές να ανακάμψουν. Χαμηλές τιμές πετρελαίου όμως σημαίνει ότι θα υπάρξουν πιέσεις στις τράπεζες οι οποίες έχουν δανείσει σημαντικά ποσά στον ενεργειακό κλάδο. 

Οι επενδυτές της γηραιάς ηπείρου λαμβάνουν αποστάσεις από τον κίνδυνο που ενέχουν τα επίμονα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα – με κυριότερα αυτά των «κόκκινων» δανείων, που ταλανίζουν τις χώρες του Νότου, αλλά και των μεγάλων σκανδάλων και νομικών περιπετειών, που έχουν λυγίσει ακόμη και κολοσσούς, όπως η Deutsche Bank. Σ' αυτό το κλίμα οι ελληνικές και ιταλικές τράπεζες ηγούνται της ευρωπαϊκής πτώσης καθώς έχουν τα περισσότερα "κόκκινα δάνεια".

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές που πόνταραν στο story της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου σπεύδουν να μειώσουν τις θέσεις καθώς ένα χρονικό διάστημα ως το Μάιο μεγάλο και περικλείει κινδύνους.

Η πτώση στο ΧΑ μεγεθύνεται για το λόγο ότι η αγορά δεν έχει ικανοποιητικό βάθος.

Σ' αυτά τα χαμηλά επίπεδα δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν ορισμένες τεχνικές ανοδικές αντιδράσεις, ημερήσιες ή ενδοσυνεδριακές, με την προϋπόθεση ότιθα βοηθήσει το διεθνές κλίμα. Καθώς όμως η ψυχολογία είναι πλέον βαριά, δεν θα πρόκειται για αλλαγή τάσης καθώς λείπουν τα καταλυτικα γεγονότα: πολιτική και κοινωνική ηρεμία, καθώς και η αίσθηση μιας ασφαλούς συμφωνίας με τους δανειστές.

Για την ώρα οι επενδυτές βρίσκονται σε πανικό πιστεύοντας ότι έχει αυξηθεί το country risk, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας της χώρας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 όταν υπήρχε θέμα Grexit. H απόδοση σήμερα έφτασε στο 10,665% αντανακλώντας το δυσμενές κλίμα στην ελληνική οικονομία.