ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το μέρισμα του μετοχικού ταμείου για 285.000 συνταξιούχους

Αντιμέτωποι με οριζόντια  μείωση ακόμα και  50% των μερισμάτων που λαμβάνουν από το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) θα βρεθούν 285.000 συνταξιούχοι του δημοσίου.

 

 

Και αυτό γιατί καταργείται η διάταξη (άρθρο 58 του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα) που επέτρεπε την χρηματοδότηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών από τον ειδικό λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών.

Αυτό σημαίνει ότι  το μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου μπορεί να πέσει από τα 136 ευρώ στα 68 ευρώ. Η διοίκηση του ταμείου έχει ήδη ειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «ψαλίδι» με επιστολή της τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο. Όπως αναφέρει η επιστολή απαιτούνται 40  εκατ. ευρώ για την καταβολή 285.000 μερισμάτων μηνιαίως, την ίδια στιγμή που τα διαθέσιμα του ΜΤΠΥ ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 το ΜΤΠΥ έλαβε ενίσχυση από τον ΑΚΑΓΕ ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την περικοπή των μερισμάτων για να επιβιώσει το ταμείο χωρίς τη βοήθεια του ΑΚΑΓΕ και άλλου είδους κρατική επιχορήγηση ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται επίσης συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2015 οι οποίες ορίζουν ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων του δημοσίου και τους ιδιωτικού τομέα (αντίστοιχη εγκύκλιος εστάλη στα ταμεία)  θα συνταξιοδοτηθούν βάσει του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν. 3863). 

Το μεταβατικό στάδιο δύο μηνών κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να «ξεπαγώσει» η έκδοση των συντάξεων. Τα περισσότερα ταμεία από την αρχή του χρόνου απονέμουν μόνο προσωρινές συντάξεις (350-400 ευρώ) καθώς οι υπάλληλοι αναμένουν να αποσαφηνιστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού (ποσοστά αναπλήρωσης και συντελεστές) για να αποφύγουν φτου και από την αρχή τον επαναϋπολογισμό αλλά και για να μην ζητήσουν πίσω χρήματα από τους συνταξιούχους αν προκύψουν διαφορές.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ποσοστικοποίησης  θα αντικαταστήσει το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη εισάγοντας αυστηρότερο μοντέλο υπολογισμού για όσους βγαίνουν με λίγα έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές προκειμένου να προστατευτούν οι χαμηλές συντάξεις.

Ο μεταβατικός τρόπος υπολογισμού προβλέπει αναλογική και βασική σύνταξη.

Μέρος της σύνταξης  έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζεται με τα ισχύοντα καταστατικά των ταμείων  και το υπόλοιπο μέρος από το 2011 και μετά με το νέο τρόπο με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Ο νόμος του 2010 προέβλεπε μικρές μειώσει στις συντάξεις την πρώτη πενταετία έως το 2020 και μεγαλύτερες 7,5%-25% μετά το 2030.

Από το νέο τρόπο υπολογισμού δε γλιτώνουν ούτε όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2014 και έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης ή έχουν αποχωρήσει η αποχωρούν από την υπηρεσία ( για το δημοσιο) από 1/9/2015 και μετά.

Μάλιστα, στη μέγγενη του νέου τρόπου υπολογισμού συντάξεων «πιάνονται» και μερικές εκατοντάδες  δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν φύγει με αναστολή, δηλαδή είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης προκειμένου να γλιτώσουν από τα νέα μέτρα αλλά όφειλαν να περιμένουν να πιάσουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.

Αντίθετα το σχέδιο της κυβέρνησης που βασίζεται στο πόρισμα της επιτροπής σοφών αντικρούει τη φιλοσοφία να «αποστέλλεται πάντα ο λογαριασμός στις επόμενες γενιές» και εισηγείται δομικές αλλαγές και δραστικές περικοπές  τόσο για τους μελλοντικούς όσο για τους νυν συνταξιούχους.

Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε χθες στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεδρίαση ήπιων τόνων τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Τα περισσότερα μέλη ζήτησαν οι μειώσεις των συντάξεων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες ενώ επανέλαβαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της επικουρικής σύνταξης στην κύρια.

Η βασική σύνταξη, σύμφωνα με τις προτάσεις του θα ανέρχεται  στα 384 ευρώ.  Σ’ αυτό το ποσό θα προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος.

Ο υπουργός εργασίας επανέλαβε ότι θα προστατευτούν οι χαμηλές συντάξεις. Μάλιστα σε περίπτωση που προκύψουν μειώσεις από τον επαναϋπολογισμό, δε θα περικοπεί η καταβαλλόμενη σύνταξη αλλά θα μείνει ως προσωπική διαφορά.

Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προβλέπεται ακόμη ότι άδεια φροντίδας παιδιού θα μπορούν να λάβουν οι γονείς χωρίς να γίνεται διάκριση στο φύλο ή στο είδος της εργασίας. Επίσης, θα μπορεί να χορηγείται και σε περιπτώσεις που ο άλλος γονέας είναι άνεργος, ενώ θα μπορεί να γίνει και μοίρασμα της άδειας (άρθρο 58).

Πηγή: protothema.gr